Prstohvat preporuka

Proljetne preporuke

Proljeće nam uskoro stiže, a nema ljepšeg nego sjesti u neki park s dobrom šalicom kave i još boljim štivom. Da biste čitali kvalitetno, ali i malo odmorili od briga, donosimo sljedeće preporuke:

  1. Kuća duhova, Isabel Allende – knjiga koja donosi  obiteljsku sagu prepunu neobičnih, intrigantnih likova. Kroz priču koja prati tri generacije jedne obitelji protežu se politička previranja, ljubavni problemi, ali i obiteljski odnosi koji su daleki od idealnog. Signatura: PB 102171.
  2. Ne daj mi nikada da odem, Kazuo Ishiguro – u romanu pratimo Kathy, Ruth i Tommyja koji odrastaju u zabačenom internatu. I dok se stvara dojam poprilično idiličnog odrastanja čitatelj vrlo brzo shvaća da postoji uistinu opravdan razlog zašto se toliko inzistira na njihovom zdravlju i saznaje bolnu istinu. Knjiga, koliko god je teška i tužna (pripremite maramice) toliko vrvi ljepotom, emocijama i propitkivanjima o važnim temama. Signatura: EC05 ISH NE-2017.
  3. Don Camillo, Giovannino Guareschi – nakon ove dvije poprilično „teške“ knjige vrijeme je za jednu opuštajuću. Don Camillo je beskompromisni svećenik u talijanskom selu koji svoje vjernike pokušava izvesti na „pravi put“, a glavni neprijatelj mu je Peppone, gradonačenik koji ima sasvim drugačije ideje o društvenim pitanjima. Ipak, Camillo i Peppone, koliko god to ne željeli priznati sličniji su jedno drugom nego što misle. Signatura: FD17 GUA do.
  4. Vaša preporuka: Hitlerovi pomoćnici, Gudio Knapp – knjga donosi biografije  šestorice ljudi njemačkog Reicha, Hitlerovih najbližih suradnika i sukreatora njegovih zločina i ideologije. Signatura: CA02.061 KNO h.
  5. Film: svi se nadamo  dobroj „kinematografskoj“ sezoni i flimskim festivalima na otvorenom pa ovaj put umjesto filma preporuka jednog krasnog dokumentarca o otocima jer podsjetnik na ljeto svima treba :)
https://www.youtube.com/watch?v=iXH7Tuuc5to&ab_channel=BBCEarthz

Autorica teksta i postera: Lucija Klanac