Naslovna,  Prstohvat preporuka

Noviteti u svibnju

Dok se približavaju ljeto i ljetni ispitni rokovi, mnogi žude za laganijim štivom koje će dobro doći kao bijeg od učenja i drugih svakodnevnih briga te otvoriti prozor u svijet mašte. U nastavku donosimo preporuke noviteta za svibanj.

Ispod fotografije naslovnica nalazi se kat na kojem se knjiga nalazi te njezina signatura.


Annie Ernaux, Samo strast 

5. kat, FE01 ERN s

Roman slovi kao klasik francuske književnosti, a to je potvrđeno i Nobelovom nagradom za književnost 2022. godine. Roman prikazuje strastvenu, ali nesretnu vezu između oženjenog muškarca i žene koja ga čeka. Priča prikazuje razvoj ljubavne veze od njenih početaka do kraja, a istovremeno izlaže široku paletu emocija koje se javljaju unutar nje.


Ali Smith, Public library and other stories 

5. kat, FA01.01 T.SMI.A P

Ovo djelo sastoji se od kratkih priča koje ističu moć knjiga i pokazuju kako one utječu na čovjeka. Autorica Ali Smith portretira kako knjige putuju s nama kroz život, njihovu sposobnost da nas mijenjaju i potiču na promišljanje o svijetu. Knjiga također uključuje razgovore o važnosti knjižnica u životima pisaca i čitatelja. 

Napomena: knjiga je na engleskom jeziku.

Ivana Lončar, Hrvatsko-španjolski rječnik

5. kat, FF00 LON h

Naša je Knjižnica od svibnja bogatija za čak pet primjeraka najnovijeg hrvatsko-španjolskog rječnika iz 2023. godine. Bez obzira koristite li ga za studij i posao ili se pak pripremate za ljetno putovanje u Španjolsku, ovaj rječnik odličan je temelj pri učenju i korištenju jezika s brojnim korisnim frazama i riječima. 

Kim de l’Horizon, Blutbuch

5. kat, FB01.7 HOR b

Roman prati priču neimenovanog protagonista koji, potaknut demencijom svoje bake, istražuje svoju obiteljsku povijest. Što više ona zaboravlja, to više pripovjedač pokušava zapamtiti. No, tražeći odgovore na pitanja o svojem porijeklu te vlastitoj otuđenosti od tijela, razotkriva mračne obiteljske tajne. 

Napomena: knjiga je na njemačkom jeziku.

Lucia Berlin, A manual for cleaning women

5. kat FA01.01 T.BERL M (engleska verzija)
4. kat, EC06 BER P
(hrvatska verzija)

Ova autobiografska priča prati život žene koja je radila najrazličitije poslove kako bi uzdržala svoju obitelj. Istovremeno se bori s ovisnošću o alkoholu, problematičnim odnosima i bolestima. Nakon autoričine smrti, njena zbirka priča “Priručnik za spremačice” postaje uspješnica, dobivajući priznanje i popularnost. 












Ako je knjiga koju želite pročitati već posuđena, savjetujemo da ju rezervirate na našem online katalogu (KOHA).

*fotografije i dio teksta preuzeti sa stranica izdavača