Naslovna,  Prstohvat preporuka

Sylvain Prudhomme: Veliki

Sylvain Prudhomme: Veliki

“Veliki” iz naslova nagrađivanog romana Sylvaina Prudhommea (u originalu Les Grands, objavljen 2014.) članovi su glazbene atrakcije Super Mama Djombo, mitskog benda iz 1970-ih, koji se nakon krahova i konačnog raspada spontano ponovno okupljaju, 40-ak godina kasnije, u čast njihovoj tog jutra preminuloj pjevačici Dulce. To što je ona grupu napustila davnih dana, a time ne samo glazbu, nego i njihova gitarista Couta, sve zbog jednog  generala – u tom tužnom trenutku nikome, pa ni ostarjelom Coutu, nije važno.

Ožalošćeni Saturnino Bayo zvani Couto, lutajući barovima i ulicama grada na rubu državnog udara, u nekoliko sati toga za njega intimno prijelomnog, a za Gvineju Bisau politički dramatičnog dana, prisjeća se svoje velike ljubavi iz mladosti, glazbene slave, koncerata, putovanja i druženja, ali i ustanka protiv Portugalaca; gorko-slatka sjećanja nižu se u kakofoniji usputnih dobacivanja susjeda i poznanika na kreolskom portugalskom, galame pobunjenih studenata i opominjućih pucnjeva izdaleka.

Samo jedna-dvije Prudhommeove atmosferične rečenice i eto nas već tamo, u šetnji sa sentimentalnim glazbenikom, u labirintu uličica Bissaua: trljamo oči nakon sieste, koračamo bosi po crvenoj zemlji, među mangovim stablima, jedemo vrući thiepe (rižu s ribom), pogleda uprtog u nasukane teretne brodove, dok zrak miriše na riječni mulj i mangrove. Godina je 2012. – zemlja se usred priprema za vojni prevrat oprašta  od voljene pjevačice, nacionalne heroine.

Prudhommeovi Veliki dokufikcionalni su roman o političkim previranjima i burnoj povijesti Gvineje Bisau, ali i o jednoj stvarnoj, doista nekoć postojećoj i nezamislivo popularnoj grupi, i to ne samo u malenoj i siromašnoj matičnoj zemlji nego u čitavoj Africi, a svirali su i na Kubi, po Europi, snimali ploče u Lisabonu, vrtjeli se na svjetskim radio postajama. Ipak, čitatelja će iznenaditi, a možda malo i razočarati autorova bilješka s kraja knjige; upravo neki od središnjih likova za koje ćemo se u pripovijesti najsnažnije vezati – izmišljeni su.

Pretposljednji od zasad šest romana Sylvaina Prudhommea, francuskog autora mlađe generacije, (rođenog 1979.), nostalgična je meditacija o glazbi, prijateljstvu i ljubavi, a iznad svega nježna, vrlo osobna posveta Crnom kontinentu gdje je Prudhomme godinama živio i radio.

Autorica teksta: Vanja Kulaš