Budi pismen - budi svoj!,  Naslovna

BP – BS1: Međunarodni dan Zvjezdanih staza

Danas, 8. rujna, obilježava se Međunarodni dan Zvjezdanih staza, serije koja nam je dala Spocka, neke vječne fraze, warp brzinu i klingonski jezik.

I ovdje prestaje sve vezano uz Zvjezdane staze jer u ovom tekstu nije riječ o Zvjezdanim stazama. Nego o čemu je riječ? I zašto Zvjezdane staze?

Da bih duže zadržala vašu pažnju, prvo ću odgovoriti na drugo pitanje: kako bih dobila vašu pažnju.

Da sam tekst naslovila “Međunarodni dan pismenosti”, koji se također obilježava danas i o čemu će zapravo ovdje i biti riječ, koliko vas bi došlo sa mnom do ove rečenice? Vjerujem da je dio već odustao na njezinoj polovici.

Ali dopustite mi vas nekoliko, koji ste još ostali, da, kad je već Međunarodni dan pismenosti, napravim malo ponavljanje za vas koji imate sreću da znate čitati i pisati, pa da se neki podsjetite, neki utvrdite, a neki, božemiprosti, tek upoznate najčešće jezične pogreške, ako već ne da naučite nešto novo, da ispravite nešto krivo i budete sigurni u sebe i svoju pismenost, a ono barem da se ne sramotite pred dragim/dragom koji/koja je, baš nezgodno, kroatist/ica ili nešto te vrste ili da barem skinete određene pripadnike gramatičke policije s vrata.

Obećavam da neće biti strogo, udžbenički i uštogljeno, a MOŽDA čak pomislite da sve to nije tako strašno dosadno i neuzbudljivo – naprotiv, ponekad vam i život može ovisiti o pravopisu i gramatici!

 

A kad je bal, nek’ je maskenbal – pa ćemo do kraja mjeseca plesati ples pismenosti na pravopisnim i gramatičkim notama :).. Ma, svratite na blog barem da vidite što se sve slavi ovaj mjesec! :)

 

Danas, na Međunarodni dan Zvjezdanih staza, razveselit ćemo se: zamjenom identiteta! Zaintrigirani? Kako bi kapetan Jean-Luc Picard rekao: „Let’s see what’s out there.“

A kad tamo… značenja. Ako izbacimo „identitet“ iz sintagme koja vas je možebitno zaintrigirala i na njegovo mjesto ubacimo riječ „značenje“, dobit ćemo zajednički nazivnik nekih od najčešćih pogrešaka kojima ćemo se danas baviti.

 

ZAMJENA ZNAČENJA

Nemojte se dovoditi u situacije da nekoga uvrijedite, da nehotično slažete, da nekoga zatrpate nečim (da, upravo to što sam napisala), kad to sve možete izbjeći poznavajući neka pravila. :)

 

1. Scenarij je sljedeći: netko vas je pozvao na rođendan (tulum, svadbu, domjenak, ovisi u kakvim se krugovima krećete) i očekuje vaš odgovor. Vi jako želite ići i napišete: „Zahvaljujem na pozivu!“ U ovom je slučaju ostatak priče sjajan, dolazite na rođendan – očekuje se s poklonom – zabavljate se, popijete nešto, pojedete…

Ali ako ste pak napisali „Zahvaljujem se na pozivu“, onda je ostatak priče nešto lošiji jer će se osoba jako iznenaditi ako se pojavite na rođendanu, pa čak i s poklonom, a poziv ste zapravo odbili! Posljedice su grozne: ne zabavljate se jer se osjećate kao višak, a kao višak imate potrebu manje konzumirati iće i piće jer se, jel’, na vas nije računalo i sve u svemu, da ste znali pravilo, mogli ste izbjeći poglede ispod oka i nervozu u želucu.

ZAHVALITI -> reći “HVALA”

ZAHVALITI SE -> reći “NE, HVALA”

 

2. Je li neka trgovina zatvorena zbog preuređenja ili radi preuređenja, gotovo je isto, neki su radovi već u tijeku ili će tek biti, ali nije isto ako ne dolazite na kavu RADI Maje (Maja će isto doći, niste ju dugo vidjeli i želite da tako i ostane) ili ako ne dolazite na kavu ZBOG Maje (Maja je možda vaša bolesna cimerica, sestra – mačka? – i ostajete kod kuće kako biste se brinuli za nju).

RADI = NAMJERA

ZBOG = UZROK

 

3. Jedno malo “I” može uvelike promijeniti stvari.

Znate one znakove na parkiralištima SLOBODNO i ZAUZETO? Zamislite sad da vaš liječnik ima jedan znak na svojim vratima koji svijetli crveno ili zeleno, a na njemu piše SLJEDEĆI. Osoba prije vas je ušla i sad svijetli crveno – napeto čekate promjenu boje. Kada znak zasvijetli zeleno, ulazite u ordinaciju jer ste vi ti sljedeći, vi ste na redu.

Ali što ako na tom znaku piše SLIJEDEĆI? Naravno da biste svejedno ušli kada bi bio vaš red jer vam je jasno što zeleno znači, jedino što bi drugačije bilo jest NAČIN na koji biste došli do vrata ordinacije – mogli biste pratiti tragove osobe koja je ušla prije vas (kada bi barem ostali utisnuti u pod!) ili biste se mogli došuljati poput nekog nindža-detektiva, pazeći da vas onaj kojeg slijedite ne ulovi na djelu.

Dakle, SLIJEDEĆI je glagolski prilog sadašnji, od glagola SLIJEDITI.

A SLJEDEĆI je pridjev i znači “koji je na redu; idući, naredni”.

 

4. Razgovarate s prijateljima i odjednom jako zijevnete – a niste stavili ruku na usta! Kako biste se ispričali, kažete: „Svaku večer zaspem oko 2 ujutro!“ Oni kimaju s apsolutnim razumijevanjem vašeg umora, jedino im nedostaje dio informacije: „Zaspeš koga/što čime?“

ZASPATI (usnuti) – zaspim, zaspiš, zaspi, zaspimo, zaspite, zaspu

ZASUTI (zatrpati) – zaspem, zaspeš, zaspe, zaspemo, zaspete, zaspu

 

„Insufficient facts always invite danger“, reče Spock. Pa kad ne postoji kontekst ili kakvo objašnjenje nego samo osamljene rečenice poput ovih primjera, ne budi vam teško, sjetite se pravila!

 

 

P. s. Čekaj, a što znači BP – BS u naslovu? BUDI PISMEN – BUDI SVOJ!

 

Autorica teksta: Katarina Starčević