Budi pismen - budi svoj!

Europski dan zaštite osobnih podataka

Europski dan zaštite osobnih podataka obilježava se 28. siječnja. Prvi put je obilježen 2007. godine na 25. godišnjicu potpisivanja Konvencije za zaštitu osoba vezano uz automatizirane obrade osobnih podataka. Cilj obilježavanja datuma je poticanje građana na svjesnost o pravima i obvezama koje imaju vezano uz zaštitu osobnih podataka. Da biste što bolje zaštitili svoje podatke donosimo vam par savjeta, kao i video koji će vam ukratko objasniti navedeno.

https://www.youtube.com/watch?v=oGPc3kTxhhw&ab_channel=SecurityQuotient

EVO NEKOLIKO SAVJETA KAKO ZAŠTITITI OSOBNE PODATKE:

  • Šifrirajte svoje podatke. Izbjegavajte korištenje programa koji ne koriste šifriranje. Možete šifrirati i svoj e-mail (vezu vašeg davatelja usluga e-pošte, same poruke e-pošte, kao i pohranjene i arhivirane poruke e-pošte).
  • Stvorite što bolje lozinke. Što je lozinka jača, to je prijetnja manja; neka vam lozinke sadržavaju velika i mala slova, brojeve te posebne znakove ($, %, #…).
  • Pažljivo s objavama na društvenim mrežama! Ne objavljujte podatke kao što su vaša adresa ili telefonski broj, lokacija na kojoj se trenutno nalazite (dobro je i isključiti GPS kada ga više ne koristite).
  • Pazite kada preuzimate datoteke s interneta. Datoteke preuzimajte samo s provjerenih i poznatih internetskih stranica.
  • Uvijek koristite antivirusni program.
  • Redovito izrađujte sigurnosne kopije. Za to možete koristiti vanjske tvrde diskove ili datoteke možete spremati na oblak.
  • Redovito ažurirajte. Redovito ažurirajte aplikacije i operacijske sustave kako bi vaši podaci ostali sigurni.

PROVJERITE JESTE LI DOBRO ZAŠTIĆENI:

Također, preporuka ide i za film The Circle (2017.) s Tomom Hanksom i Emmom Watson koji zorno prikazuje što se dogodi kada podijelimo previše osobnih podataka te koliko kobne mogu biti posljedice.

Autorice teksta i postera: Lucija Klanac i Katarina Starčević