Prstohvat preporuka

Najbolji književni parovi

U književnim djelima se ratovalo, mirilo, podmetalo, kralo… ali i ljubilo. Kako bi obilježili Valentinovo, ali i treći rođendan našeg bloga, donosimo vam nama najdraže ljubavne parove.

  • Ove i Sonja (Čovjek zvan Ove) – mrzovoljni Ove ima jedan cilj u životu – pridružiti se svojoj voljenoj Sonji. Iako u početku antipatičan i naporan vrlo brzo shvatite da je Ove zapravo dobra duša koja to jako dobro skriva. I baš zato ga je Sonja  jako voljela. P.s. pročitajte knjigu, pogledajte film, nećete požaliti. I pripremite maramice.
  • Ozu i Rene (Otmjenost ježa) – ona je neugledna francuska čistačica koja čita Tolstoja i Kanta, obožava nizozemsko slikarstvo 17. stoljeća i sluša Purcella i Mahlera. On je pak ugledni japanski poduzetnik koji odmah prepoznaje njezin potencijal koji se ona svojski trudi sakriti.
  • Enzo i Lila (Genijalna prijateljica) – iako je njihov put počeo „kamenito“ (doslovce – Enzo je Lilu u djetinjstvu pogodio kamenom u glavu) jedini je muški lik u ovom serijalu koji Lilu prihvaća takvom kakva jest i koji joj daje vjetar u leđa.
  • Nera i Siniša (Grička vještica) – najdraži par, a izmaštala ga je Zagorka. J Nera i Siniša su točno ono što nam svima nekako treba u knjizi, seriji, filmu (a nekad to ne želimo priznati): zgodni glavni likovi/glumci. Usto, Nera nije samo posebne ljepote, nego je i odvažna, emancipirana, drska, a Siniša je zapravo tipičan bad guy: neustrašivi heroj, ali meka srca.
  • Ron i Hermiona (Harry Potter) – hoće li, neće li – pitanje je koje se provlači kroz nekoliko knjiga iz svijeta Harryja Pottera o odnosu Rona i Hermione. I iako se nad takve parove nadvija prijetnja da će u nekom trenutku biti smatrani čistom dosadom, britka jezična uzvraćanja koja krase njihov odnos nas zabavljaju i uspješno održavaju našu pažnju :)

“I’ll fix it up with Mum and Dad, then I’ll call you. I know how to use a fellytone now—”
“A telephone, Ron,” said Hermione. “Honestly, you should take Muggle Studies next year…”

“No,” said Hermione shortly. “Have either of you seen my copy of Numerology and Gramatica?”
“Oh, yeah, I borrowed it for a bit of bedtime reading,” said Ron, but very quietly.”

“Just because you have the emotional range of a teaspoon doesn’t mean we all have.” Hermione

  • Benjamin i Julie (Saga Malaussène) – Benjamin Malaussène, veliki brat velike obitelji, utjehu za svoju glavu tešku od briga (zbog podmetnutih eksplozija, smrtonosnih bakica, napadaja psa padavičara Juliusa, nevinosti i smjelosti svoje braće i sestara, neprestanih trudnoća svoje majke te večernjih agonija djedova zbog igle) pronalazi na grudima svoje nepredvidive, a nevjerojatne Julie Corrençon.
  • On i ona (Oni) – mislim da je ovo jedan od poznatijih parova s naših prostora, svakako zanimljiviji i zabavniji od onih estradnih :D Kada sam „čitala“ ovu knjigu, u jednom trenu sam uzela mobitel kako bih fotografirala „scenu“ uz koju mi je odmah na pamet pala pomisao „Ovo su moji mama i tata“. A onda sam opet uzela mobitel u ruke, i opet, i opet… :) Ma oni su svaki par.
Tisja Kljaković
  • Adrian i Pandora (Adrian Mole) – Adrianovo umiranje i uzdisanje za Pandorom kao da je sastavni dio njegova karaktera. Adrian ljubi pa pati, pa uzdiše, pa je rezigniran, pa opet žudi i tako ukrug. Iako u prvoj knjizi, Tajni dnevnik Adriana Molea, Adrian i Pandora imaju samo 13 godina, faze njihova odnosa odlično su sažete u ovih nekoliko rečenica:

Danas smo imali zemljopis pa sam cijeli sat sjedio uz Pandoru. Svakoga dana izgleda sve bolje. Rekao sam joj da su joj oči iste kao u mojeg psa. Pitala je za vrstu psa. Odgovorio sam da je avlijaner.  

Danas mi se u školskoj blagovaonici nasmiješila Pandora, ali sam se davio komadom žilava mesa pa joj nisam mogao uzvratiti smiješak. To se samo meni može dogoditi!

Pandora! Sjećanje na tebe je mučenje koje ne prestaje.

Da moram izabrati između Pandore i trkaćeg bicikla, odlučio bih se za bicikl. Oprosti, Pandora, ali tako stvari stoje.

Pandora i ja smo zaljubljeni! Službeno! Ona je to rekla Claire Neilson koja je to rekla Nigelu, a on je rekao meni.

Za kraj vam donosimo priču iz hrvatske književnosti u kojoj je glavni sudionik naš proslavljeni Ivan Kozarac – iz Vinkovaca dolazi  priča o šokačkome Romeu i Juliji – nesuđenom paru Ivanu Kozarcu  i njegovoj Mariji. Zbog krvnoga srodstva, ali i Ivanova siromaštva i bolesti, njihova ljubav bila je zabranjena. No, kako to obično biva, ljubavnici se traže, pa i susreću „na poljima od snova“. Tako nastaju Kozarčeve najljepše ljubavne pjesme… Jedna od njih je i glasovita Milovo sam…

Milovo sam garave i plave,
Dosta cura za života svoga,
Al što tebe – to nijednu tako,
Curo draga iz sokaka moga.

Tarabe sam rad˘ tebe preskako,
Po baštinskih skrivao se kuti,
I kad jasmin i kad dunje mire
I kad lišće i vene i žuti…

Tebi curo šuljo sam se kradom
Kroz straže oca ti i maje,
Kruhom pito lajava Garova,
Dok ti vrele kradoh poljubljaje…

Čak i danas ja ti drhćem, čeznem
Vazda željan zagrljaja tvoga
Pregorjet te ne znam i ne mogu,
Curo draga iz sokaka moga.

Svjedoci kazuju kako je Marija u molitveniku čuvala Ivanovu sliku i nekoliko njegovih pjesama. U Vinkovcima je g. 2016. postavljen spomenik njihovoj ljubavi.

Autorice teksta: Melanija Ivezić-Talan, Lucija Klanac, Katarina Starčević

Autorice postera: Lucija Klanac, Katarina Starčević