Prstohvat preporuka

Zimske preporuke

Dugo u noć, u zimsku bijelu noć… pisao je Dragutin Tadijanović. Da su zimske noći (a i dani) duge, ponekad dosadne i nikako da prođu znamo svi. Da biste ih malo skratili pogledajte naše preporuke i pročitajte neku od ovih knjiga ili pogledajte koji film. :)

1. Zlatni kompas – prvi dio trilogije Njegove tamne tvari predstavlja djevojčicu Lyru Belacquau koja živi, kao i uostalom sva djeca u ovom paralelnom svijetu, s fizičkom manifestacijom vlastite duše – daemonom. Lyra je neustrašiva, britka i kreće u pustolovine na daleki Sjever kako bi pomogla djeci nad kojom tajnoviti Magisterij vrši pokuse.
Brzo na peti kat i zatražite knjigu pod signaturom FA01.01 T.PUL G(1).

2. Hladna fronta – Pavličić u ovom djelu donosi priču o meteoropatima i utjecaju prirode na čovjeka. Glavni lik, filolog koji je nedavno otišao u mirovinu, fasciniran je zagrebačkom meteoropatskom obitelji koju je planirao opisati u svom romanu. Kada upozna Živu, djevojku svog prijatelja Natka, koja je također meteoropat i koja misteriozno nestane, njegova zainteresiranost još je veća i odvodi ga na Velebit. Roman koji je napet, zanimljiv i idealan za ovo zimsko doba potražite pod signaturom D05.1 PAV h.

3. Kratka povijest traktora na ukrajinskom – kada im se otac od osamdeset četiri godine zaljubi u Valentinu staru trideset šest godina sestre Nadežda i Vera moraju ga „spasiti“. Naime, Valentina ima određene predodžbe o „životu na zapadu“ i ništa je neće spriječiti da živi kako je zamislila. Urnebesno duhovit roman koji priča tajne obiteljske povijesti potražite na trećem katu. Signatura: D20.15 LEW k.

4. Ana Karenjina – radnju ovog ruskog klasika ne treba posebno predstavljati – Ana je u braku u kojem nije sretna i zaljubi se u Vronskog. Osim izvrsne karakterizacije likova, knjiga donosi i divne opise ruskih prostranstava i ugođaj prave ruske zime! Signatura: D12.1 TOLS.L an-2004.

5. Edward Škaroruki – film Tima Burtona iz 1990. godine s vremenom je stekao kultni status. Edward Škaroruki (Johny Depp) kreacija je izumitelja koji je umro prije nego mu je uspio podariti ruke. Izoliran i usamljen, Edward igrom slučaja završi u američkom predgrađu i zaljubi se u Kim (Winona Ryder). Filmski leksikon (urednici B. Kragić i N. Gilić) svrstava ga u ona Burtonova ostvarenja u kojima se spaja naslijeđe ekspresionizma, znanstvene fantastike te horora 1930-ih, 1950-ih i 1960-ih s poetikom T. Averyja i i F. Tashilna. Signatura: EA03.2 BUR e.

Autorica: Lucija Klanac