Prstohvat preporuka

UČITE, OBRAZUJTE SE

Audioknjige

Svjedoci smo neobičnog vremena, perioda intenzivne izoliranosti i intenzivnog virtualnog druženja, u kojem nam knjige dolaze kao vitamini za jačanje imuniteta. Knjige su i inače melem, uspijevaju nas uvući u svoje svjetove i dati nam intenzivno iskustvo i saznanja. Svaki pravi knjigoljubac neraskidivo je vezan uz papir i iskustvo koje tiskana knjiga nudi, ali i audioknjiga ima svoje prednosti. Audioknjige već neko vrijeme okupljaju određeni broj ljubitelja i prikladne su za situacije kad ne možemo čitati tiskanu ili elektroničku knjigu. Ljudima često služi kao pozadinski šum tijekom obavljanja neke druge radnje. Kao način da čuju i uče jezik, dikciju i izgovor, kao pripomoć u prisjećanju lektire, kao pozadinu tijekom vožnje, trčanja, čišćenja ili kuhanja. Ali ovo vrijeme dodalo joj je i novu dimenziju koja vam trenutno nedostaje kao i vitamin D.

U nastavku je navedeno nekoliko besplatnih izvora kako biste isprobali blagodati audioknjige. Najjednostavniji način je preuzimanje aplikacije i slušanje. Aplikacije su prilagođene jednostavnom snalaženju, te imaju više mogućnosti. Ovdje će se navesti mrežne stranice na kojima se mogu preslušavati audioknjige, a da ne morate skidati aplikaciju.

Započet ćemo s dvije stranice koje nude djela iz hrvatske književnosti.

 

eLektire

Besplatno se mogu preuzeti i pohraniti na računalo klasična djela na hrvatskom jeziku. Baza se povećava i dostupna je svim registriranim korisnicima. Obrađena su djela kojima su istekla autorska prava.

Dnevnik iz karantene

I FB stranica: https://www.facebook.com/Hrvatsko-Dru%C5%A1tvo-Pisaca-1076457319061506/

U ovom periodu Hrvatsko društvo pisaca pokreće projekt “Dnevnik iz karantene”. Članovi HDP-a svakodnevno objavljuju tekstove ili video priloge tematski vezane uz razdoblje korone. Tekstovi će sigurno biti svjedoci vremena.

Audible

Audible je Amazonov distributer audioknjige te je odličan izbor s kvalitetnom zvučnom obradom. Inače se plaća mjesečna naknada, s uvodnih mjesec dana besplatnog korištenja, ali tijekom ovog perioda, Amazonova stranica nudi velik broj besplatnih primjeraka. Većinom su to knjige za djecu i mlade, ali ima i ostalih. Istražite.

Digital Book

Odlična, pregledna, jasna stranica. Pretražuje besplatne, ali i ostale izvore u potrazi za audioknjigama. Osim toga ima zapise na različitim jezicima.

StoryNory

Okuplja priče za djecu iz cijelog svijeta. Od klasičnih bajki sve do izvornih priča. Svaki tjedan objavljuje se nova priča, a dostupan je i puni tekst na engleskom jeziku

Lit2Go

Američka stranica koju vodi floridski centar za obrazovnu tehnologiju. Sadržaji su prilagođeni  za obrazovanje, učenje i kao pomoć u nastavi. Izrazito korisna ako želite čuti i naučiti jezik i izgovor. Sadrži i drame, kratke priče te pjesme. Svaki zvučni zapis prate i informacije o citiranju, broju riječi, trajanju te je moguće skinuti i PDF zapis i pratiti zvučne materijale.

Scribd

Još jedna stranica na kojoj do 18. ožujka možete naći primjerak audioknjige besplatno,ali nakon tog perioda pristup se naplaćuje.

 

Izvori aktualni prije, za vrijeme i nakon korone

Ovo su stranice s kojih većina ostalih stranica preuzima zvučne zapise iz javne domene. Osim LibriVox-a koji je specijaliziran samo za audioknjige ostali nude i druge edukativne i zanimljive sadržaje.

 

LibriVox.org

Najpopularniji, neprofitni izvor audioknjiga prije i poslije korone. Knjige su u javnoj domeni i većina ih je napisana prije 1923. g. te ne podliježu autorskim pravima. Ovo je pravo mjesto za propuštene klasike. Projekt je pokrenut na inicijativu volontera i možete se prijaviti kao čitatelj-volonter.  Većinom je izvor za ostale stranice koje nude audioknjige. Snimke možete izravno slušati ili preuzeti na uređaj u različitim formatima. Za entuzijaste, moguće čitatelje i slušatelje.

Project Gutenberg

Knjige čitane ljudskim glasom

Knjige čitane računalnim glasom

Projekt koji je započeo još 1971. g. i cilj je digitalizacija i arhiviranje kulturnih aktivnosti. Online repozitorij okuplja gomilu djela kojima su istekla autorska prava. Ima dvije kategorije snimki. Na zvučnim zapisima surađuje s LibriVox te imaju zajedničke snimke i zapise iz javne domene. Druga kategorija su djela čitana računalnim glasom. Djela su dostupna u različitim formatima. Ako ne nađete nigdje drugdje primjerak, a važniji vam je sadržaj nego doživljaj.

Open Culture

Open Culture izvor je kvalitetnih besplatnih sadržaja. Stranica je pokrenuta još 2006. godine i okuplja različite edukativne materijale. Osim audioknjiga, ima tečajeva, videozapisa, lekcija za učenje jezika i sl. Snimke audioknjiga razvrstane su u tri kategorije. Osim romana koji se mogu pronaći i na ostalim izvorima ima kratkih priča i poezije.

Internet archive

Američka je neprofitna organizacija te funkcionira kao online knjižnica. Arhivira i održava različite stranice i pohranjuje ih u zaštićenu  bazu. Između ostalog ima i zbirku audioknjiga. Snimke audioknjiga pohranjene su s različitih stranica (Naropa Poetics Audio Archive, LibriVox, Project Gutenberg, Maria Lectrix) Sve zbirke pohranjene u Internetskom arhivu mogu se koristiti bez ikakve novčane naknade.

 

Dodatni izvori

U nastavku se navodi još nekoliko stranica na kojima možete naći besplatne zvučne zapise. Kao izvor klasičnih i starih naslova većinom se koriste knjige iz projekta LibriVox i Project Gutenberg i takvi su primjerci besplatni.

Ono što ih međusobno razlikuje jest vizualna  organizacija materijala, preglednost i praktičnost, podjele u žanrove i sl. Osim toga neki nude interakciju s korisnikom, poput recenzije ili komentara.

Neke od stranica nude isječke ili epizode koje čitaju glumci ili sami autori. Ograničeni ste i dozirani, ali doživljaj neće izostati. Za novije naslove često je prvih mjesec dana besplatno, a onda se naplaćuje.

Primjeri takvih stranica su:

LoyalBooks.com

Mind Webs

Learn Out Loud

Free Classic Audiobooks

NewFiction.com

Scribd

 

Slušna meditacija

U ovom periodu samoizolacije audioknjiga može imati novu ulogu za psihičku stabilnost. Stvarnost se preselila u virtualne predjele i neprestano zurimo u ekrane i biramo raznorazne ponuđene sadržaje. U glavi je neprestan nemir. Fizička osama, nasuprot psihičkoj prenadraženosti dovodi do nemira koji ne možemo ispoljiti zbog ograničenog fizičkog kretanja. Tu nastupa audioknjiga. Mozak potpuno drugačije prima zvučni podražaj. Dopustite da osjetilo sluha i vizualizacija u glavi potakne neke zaboravljene živce. Odvojite vrijeme, zatvorite oči i prepustite se slušnoj meditaciji…

 

Izvor: https://bookriot.com/2016/09/15/11-websites-find-free-audiobooks-online/

 

Autorica: Elvira Gotal