Prstohvat preporuka

U kazališta, muzeje, kina i na koncerte – od kuće

Riječi koje zadnjih dana najčešće čujete su riječi „OSTANITE DOMA‟ i „OSTANITE KOD KUĆE‟. I mi ćemo ih ponoviti: #OstaniteDoma, #OstaniteKodKuće!

Ostajanjem kod kuće čuvamo sebe i sve oko nas. Stoga budimo odgovorni!

Za kvalitetno provođenje vremena kod kuće/u stanu pobrinule su se brojne ustanove i brojni autori koji ovih dana omogućuju online odlazak u kazalište, kino, u muzej ili na koncert– iz udobnosti i sigurnosti svog doma. I još k tome besplatno.

Napravili smo za vas popis kulturnog uzdizanja od kuće/iz stana, na čijem se vrhu, s obzirom na to da je danas, 27. ožujka, Svjetski dan kazališta, nalazi upravo kazalište. Zatim slijedi red muzeja, red koncerata i red filmova.

Popis smo vam pripremili i u PDF-u: #OstaniteDoma.

KAZALIŠTA

INK – Gradsko kazalište Pula

Povodom Svjetskog dana kazališta INK – Gradsko kazalište Pula na svojoj će službenoj Facebok stranici 27. ožujka u 20 sati emitirati svoju uspješnicu Furbaćona 2. Obećavaju smijeh i daju upute za gledanje:

  1. Na Facebooku pronađite službenu stranicu Istarskog narodnog kazalište: INK – Gradsko kazalište Pula.
  2. Tamo će se pojaviti prozorčić u kojem ćete moći gledati predstavu.

————————————————–

ZeKaeM

Također povodom Svjetskog dana kazališta, 27. ožujka, u 12 sati na YouTube kanalu tportala možete pogledati ZeKaeM-ovu hit predstavu Črna mati zemla. Predstava će biti dostupna 24 sata, do subote 28. ožujka do 12 sati.

No to nije sve od ZeKaeM-a – na YouTube kanalu kazališta imate priliku pogledati još neke od njihovih predstava.

————————————————–

HNK Zadar

Petkom u 20:00 h novi je projekt Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru – na njihovom YouTube kanalu moći će se pogledati njihove ponajbolje predstave.

I oni 27. ožujka obilježavaju Svjetski dan kazališta emitiranjem svoje nagrađene predstave Ostavljam te.

————————————————–

HNK u Zagrebu

Na YouTube kanalu 24 sata pod naslovom Kazalište u vašim domovima možete pogledati neke od predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (ima i opere, i baleta i drame, a i filozofskog teatra).

————————————————–

The Metropolitan Opera

Skok do New Yorka! The Metropolitan Opera također želi uljepšati ovu novu svakodnevicu te omogućuje besplatno uživanje u njihovim operama – svaki dan nova opera koju možete pogledati u periodu od 23 sata (po našem vremenu od 00:30 do 23:30).

MUZEJI

Ni manje ni više nego 2500 glasovitih muzeja i galerija (Rijksmuseum, MoMA, The Munch Museum, Museo Reina Sofia, Tate Britain, Ermitaž…) nude virtualne ture i online kolekcije, a sve možete pronaći na stranici Google’s Arts & Culture.

Ne napuštajući svoj naslonjač, u jednom danu možete svratiti u Amsterdam, New York, Meksiko, Berlin i Seul, a neke je muzeje moguće i „obići“ koristeći Google Street View.

————————————————–

Louvre je omogućio online razgledavanje nekih svojih izložbi.

————————————————–

Virtualno možete obići i Museo Casa Estudio Diego Rivera y Frida Kahlo.

————————————————–

Što se tiče naših prostora, svoju virtualnu inačicu također nude Arheološki muzej Istre i MUO.

————————————————–

A možete pogledati i virtualne izložbe Muzeja grada Zagreba.

KONCERTI

Keep calm, don’t panic, don’t believe in fake news and wash your hands – uvod je u Quarantine Show Dubioze kolektiv čiju polusatnu „epizodu“ možete gledati svaki ponedjeljak od 20:30 do 21:00 na njihovom YouTube kanalu. #stayhome #ostajemkući

————————————————–

A svira se i izvan Balkana. Tako Bruce Springsteen nudi cijeli svoj koncert iz Hyde Parka.

————————————————–

Sviraju i Dropkick Murphys. Iako su mislili da prvi put u 24 godine neće moći održati koncert za Dan svetog Patrika, ipak su to učinili – u praznom klubu, a publika je bila (i još uvijek je) cijeli svijet.

FILMOVI

A evo nešto i za filmofile…

 

Kino Mediteran

Kažu: Kad već ne možete u kina, mi vas častimo kvalitetnim filmovima 💙

Filmove možete pogledati na njihovoj stranici, odaberite neki od njih 20 te ih besplatno pogledajte uz kod KARANTENA. Broj kodova je neograničen.

Dalje kažu: VAŽNO: zbog velikog interesa može se dogoditi da se stranica sporije otvara, ali sve je u redu. Molimo malo strpljenja i osvježite stranicu svakih par minuta! HVALA VAM 

————————————————–

Restart documentary

Restart također nudi besplatno gledanje 20 filmova RESTART labelaOstali su filmovi dostupni uz minimalnu naknadu.

UPUTA: volimdokumentarce.net → klik na RENT → APPLY PROMO CODE i tu upiši kôd DOKU-IZOLACIJA i uživaj u hrpi dobrih dokumentaraca

————————————————–

www.croatian.film

Hrvatski kratki na jednom mjestu – treba li što dodati?

————————————————–

Od dugometražnih filmova odsada je besplatno dostupanThe Show Must Go On.

————————————————–

Videoteka Hrvatskog filmskog saveza

Hrvatski filmski savez nudi izbor filmova s napomenom: Za sad je izbor filmova ograničen, no s vremenom će rasti.

————————————————–

Cortos de metraje

Ako pak nemate ništa protiv malo španjolskog štiha, na ovoj internetskoj stranici pronađite kratkometražne filmove na pretežno španjolskom, ali i na drugim jezicima (s engleskim titlovima gdje su potrebni). #quedateencasa

————————————————–

IDFA

IDFA – International Documentary Filmfestival Amsterdam na svojoj službenoj stranici nudi gotovo 800 filmova i projekata koji se mogu pogledati besplatno ili uz malu naknadu. Napominju da nisu svi filmovi dostupni svugdje u svijetu.

————————————————–

My darling Quarantine

Motovun Film Festival partner je novog online filmskog festivala My Darling Quarantine koji je nastao na inicijativu Enrica Vannuccija, selektora kratkog filma Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Svaki će tjedan biti moguće besplatno pogledati sedam odabranih kratkih distopijskih filmova te glasati za najbolji.

 

Autorica: Katarina Starčević