Budi pismen - budi svoj!

DAN SKEPTIKA (ILITI „BUDI INFORMACIJSKI PISMEN – BUDI SVOJ!“)

Da ne bi opet bilo da clickbait naslovom mamimo ljude na čitanje ovog teksta, eto njegove teme već u naslovu. Zapravo, sada ne bi bilo ni zgodno, ni primjereno upotrebljavati clickbait naslov – vidjet ćete i zašto.

No, otkud skeptici i informacijska pismenost u istoj priči?

13. siječnja obilježava se Dan skeptika, sumnjičavaca, nepovjerljivaca. Jednostavno, onih koji ne vjeruju slijepo svemu što čuju ili pročitaju. Oni neće bez dokaza povjerovati da su Jennifer Aniston i Brad Pitt ponovno zajedno, da je propuh smrtonosan i da je prekjučer viđeno čudovište iz Loch Nessa (koliko god fotografija bila dobro fotošopirana).

I dok sanjari s glavom u oblacima vjeruju tome da su neke od ovih stvari nesumnjivo istinite, skeptici kao njihovi antonimi drže svoje (i njihove) noge na zemlji.

Ok, dobro, a što je s tom informacijskom pismenošću? E, pa, skepticizam je moćno oružje u borbi s tonom informacija koje nas svakodnevno bombardiraju sa svih strana. Sve što dolazi do nas ne bi valjalo uzimati zdravo za gotovo, nego biste svim informacijama trebali pristupati sa šerlokholmsovskim povećalom – propitkivati odakle su došle, tko ih je poslao (napisao), koliko su stvarno svježe (vrlo važno obilježje ne samo kad je u pitanju riba), koji se identitet teksta krije iza naslova te možemo li informaciju primiti otvorena uma.

A kako kažu da je prikladno proslaviti Dan skeptika? Tako da i sami postanete skeptik (ako već niste) – barem na jedan dan! Stoga smo „proslavu“ tog jednog dana produžili na cijeli radni tjedan te vas svaki dan na Facebook stranici Knjižnice FF-a plakatima pokušavali potaknuti da – sumnjate!

Autorica teksta i plakata: Katarina Starčević