Prstohvat preporuka

Ljetne preporuke

Sad kad ste dali sve ispite (znamo da niste, ali moramo vas hvaliti), zasluženo odmorite! Ima li što ljepše od čitanja knjiga koje nisu vezane uz studijsku grupu?! Nisam ni mislila.

1. Genijalna prijateljica – samo ćemo reći da imamo sva četiri nastavka, to je sve što trebate znati o toj knjizi. Bit ćete zahvalni na ovoj informaciji.

2. 50 velikih mitova psihologije – „Adolescencija je neizbježno razdoblje psihološkog previranja“ – nije. Prestanite se izvlačiti. Ali na što se možete izvlačiti, pročitajte u knjizi.

3. Jane Eyre – svi koji su slušali Realizam na Odsjeku za komparativnu književnost ovaj će roman izanalizirati na sto načina. Vi ostali uživajte u dogodovštinama Jane koja odrasta u sirotištu te postane guvernanta koja se (naravno) zaljubi u svog poslodavca.

4. Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao – priča o krasnoj disfunkcionalnoj obitelji. Djevojčica koja je previše zrela za svoje godine, baka koja se ponaša kao djevojčica, majka koja pokušava sve kontrolirati i njihovi susjedi. Predivna, iskrena priča o odrastanju i obiteljskim odnosima! Jer ipak, dragi kolege: „Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način“, kako je rekao Tolstoj.

5. Berači jagoda – plantaža jagoda u Britaniji na kojoj rade Ukrajinci, Poljaci, dvije Kineskinje i Emanuel iz Malavija. Što bi, pobogu, moglo poći po zlu? To otkrijte sami, ali rečenice „Pri kraju su Balkanci – Srbi, Hrvati, Albanci. Bolje biti dalje od njih. Previše se tuku.” vam već dovoljno govore o duhovitosti i potencijalu ove knjige.

P.S. Spoiler alert! Ljubitelji pasa, ako budete čitali 4. i 5. knjigu ponesite maramice sa sobom! I ne psujte nas i ne proklinjite, godišnji je. I mi se moramo odmoriti!