Naslovna,  Prstohvat preporuka

Valentinovo 2022. i 5. rođendan bloga!

LJUBAV je čitanje!

Danas, 14. veljače, obilježava se popularan blagdan svetog Valentina. I dok jedni hrle kupiti cvijeće i slične poklone da bi dragim osobama u svojem životu pokazali koliko im je do njih stalo, drugi možda nemaju potrebu za time ili jednostavno nisu “u tom filmu”. Kako god bilo, sve je to ok. Ljubav je uvijek bila i ostala vječna inspiracija za pisanje i stvaranje, a danas vam donosimo par naslova koje možete posuditi u našoj Knjižnici, a bave se temom ljubavi.

Osim Valentinova, danas obilježavamo 5. rođendan našeg bloga Knjižničarski imaginarij!

Ispod fotografije naslovnica nalazi se i signatura te kat na kojem možete pronaći i posuditi knjige.

Davor Rostuhar, Ljubav oko svijeta

Anđela i Davor Rostuhar odlučili su medeni mjesec pretvoriti u jednogodišnje istraživanje odgovora na pitanje – što je ljubav. Na putovanju su razgovarali s više od 200 ljudi u 30 zemalja na 6 kontinenata.

3. kat, D05.1 ROS lj

Helena Sablić Tomić, Kartografija ljubavi: Dunavom

Zanimljiv je žanrovski hibrid istančane liričnosti koji poput rijeke meandrira između putopisa, knjige eseja i osobne ispovijesti. Slijedeći na svom putovanju dio toka Dunava, autorica istovremeno duhom posjećuje i obilazi događaje, osobe i djela na koje je asocira krajolik, suptilno ispreplićući vlastite dojmove, čežnje, strahove i iskustva sa razmišljanjima o povijesti, umjetnosti i prirodi. Strukturirajući knjigu analogno elementima rijeke, od izvora do ušća, autorica promišlja ljubav i ljubavne sile, od slučajnosti do ljubomore i propadanja, nikada iz vida ne gubeći rijeku, rijeku koja je život, život koji je ljubav.

3. kat, D05. 1 SABL k

Lena Anderson, Namjerno zanemarivanje

Priča o potpunoj i očajničkoj ljubavi, o tome kako smo spremni izdati sami sebe u potrazi za ljubavlju. No to zapravo nije roman o ljubavi, nego o poniženju izazvanom odbijanjem i samoobmanjivanjem, o mučnom sramu zbog bespomoćnosti i potpunog gubitka kontrole nad vlastitim životom.

4. kat, EJ02.1 AND.L n

Josef Pánek, Ljubav u doba globalnih klimatskih promjena

U Magnesiom Literom nagrađenom romanesknom prvijencu Panek nas vodi u Indiju i Island, donoseći usputna iskustva življenja u nekim drugim državama, ali unatoč tome ovo nije putopis, niti su zemlje najvažnije. Kod Paneka to je definitivno čovjek. U središtu romana globalni je intelektualac izgubljen i smeten pred blještavim osmijesima indijskih konobara. Tražeći djevojku koju je slučajno vidio u gradu koji broji 16 milijuna stanovnika i četvrti koju smatra slumom, suočava se s kulturološkim razlikama, ali i vlastitim opsesijama.

3. kat, D16.1 PAN lj

Jeanette Winterson, Frankissstein: a love story

Novela objavljena 2019. godine u kojoj se kroz spekulativnu i historijsku fikciju ponovno obrađuje klasična novela Frankenstein Mary Shelley iz 1818. Priča se kreće između Mary Shelly koja piše novelu Frankenstein u Ženevi 1816. i priče o Ry Shelleyu, transseksualnom doktoru i Victor Steinu, transhumanisti koji je postao dio svijeta umjetne inteligencije i krionike u sadašnjoj Britaniji nakon Brexita.

5. kat, FA01.01 T.WINT F

Piše: Ivana Kukić

*fotografije i dio teksta preuzeti sa stranica izdavača