naslovna
Naslovna,  Prstohvat preporuka

Znamo što ćete čitati ovog ljeta

Ne, ovo nije uvod u neki ljetni horor s knjižničarskom tematikom nego se nadamo postići baš suprotno, neka vaše ljeto bude jedna prekrasna topla ljetna avantura.

Kolegice Irena, Jasmina, Katarina, Petra i Vanja su nam otkrile što je njihov odabir ljetne lektire pa provjerite, možda se taj savršeni naslov koji ste tražili nalazi baš na ovom popisu…

Novi kraj, Đurđica Čilić

Knjiga „Novi kraj“ Đurđice Čilić odlično će se uklopiti u pauze između skokova u more u potrazi za osvježenjem. Pitka, čitka, pisana jednostavnim i slikovitim jezikom. Ova knjiga je roman podijeljen u fragmente, kratke odvojene priče koje su tematski povezane i savršene za isprekidano čitanje iako kad krenete, obećajemo, pročitat ćete je u jednom dahu.

“Novi kraj” je priča o konačnostima koje odgađamo sve dok za to imamo snage i razloga i o počecima koje izmišljamo kako bismo neumitnost krajeva lakše podnijeli. Pisan jednostavnim, slikovitim jezikom u nostalgičnom, ali i energičnom, poletnom tonu, roman govori o ljudima i njihovom trajanju, svemu onome što se smjesti između prvog kraja i zadnjeg početka. (preuzeto s Disput: https://disput.hr/shop/novi-kraj/).

Venecija je riba: vodič, Tiziano Scarpa

Knjiga za sve – one koji su već posjetili Veneciju i one koji to još nisu stigli učiniti. „Venecija je riba“ naslov je knjige mladog talijanskog pisca Tiziana Scarpe. On nas vodi kroz Veneciju potpuno drugačije od svih dosadašnjih opisa i poznatih itinerara.

„Autor prenosi tjelesna i osjetilna iskustva koja se mogu doživjeti samo u Veneciji, u devet poglavlja, u kojima o gradu svjedoči devet dijelova tijela, ali i duše: stopala, noge, srce, ruke, lice, uši, usta, nos, oči. Čitatelj će tako iskusiti osjetilne i osjećajne peripetije koje se mogu proživjeti samo u Veneciji: jer, čak i više nego urbanistička anomalija, taj je grad na stranicama Scarpine knjige neponovljiv i sasvim poseban način življenja u svijetu, nanovo osmišljena egzistencija, suptilan hir bivanja – Venecija je riba i, kako piše Scarpa, “sva je istina da više ne možemo bez nje.”“ (preuzeto s Moderna vremena: https://mvinfo.hr/knjiga/530/venecija-je-riba)

Ženski povratak sebi, Natalia de Barbaro

Nakon što ste putovali po Veneciji, vratite se malo k sebi. Ova knjiga je za drage dame, žene, djevojke i kako u opisu stoji: idealna lektira za sve one žene koje osjećaju da u njihovu životu ima previše dužnosti, a premalo radosti.

„Ženski povratak sebi“ autorice Natalie de Barbaro je knjiga samopomoći kojom bi se žene trebale naučiti vratiti sebi, ohrabriti da žive kako bi htjele, a ne osjećati pritisak da žive onako kako su to drugi odredili i stavljati tuđe potrebe iznad svojih.

Utopija za realiste, Rutger Bregman

Poslije povratka u vlastito biće, dovoljno smo snažni i savjesni da se vratimo društvu i pomognemo u izgradnji idealnog svijeta, a „Utopija za idealiste“ Rutger Bregmana će nam pomoći u tome. Ovo je njegova četvrta knjiga iako ima tek 29 godina. U knjizi govori o temi UTD-a, univerzalnog temeljnog dohotka. Iako smatran utopijom, o njemu se priča već desetljećima, a u ovoj knjizi nas autor vodi kroz povijest te ideje.

„Utopija za realiste“ na svjež i uvjerljiv način izlaže argumente u prilog tvrdnji da je došlo vrijeme da se ideja uvođenja UTD-a iz utopije pretvori u realnost, kao što se na pokusnoj bazi već događa u Finskoj, Danskoj, Kanadi, SAD-u (u Oaklandu, u Kaliforniji i na Aljasci), a o njezinu se provođenju ozbiljno razmišlja u Indiji, Škotskoj i mnogim drugim zemljama.” (preuzeto s Knjižara Ljevak: https://www.ljevak.hr/publicistika/22018-utopija-za-realiste.html)

Vremensko utočište, Georgi Gospodinov

A sad zaboravite na sve što ste do sad znali i barem na trenutak zamislite da se možete vratiti u doba kad ste bili najsretniji i opet proživjeti sretne trenutke. Sljedeća knjiga se poigrava s vremenom i govori o gospodinu Gaustinu koji otvara Kliniku za prošlost, ustanovu u kojoj oboljelima od Alzheimerove bolesti omogućuje da se vrate u sobe svog djetinjstva ili neko vrijeme u kojem su bili sretni. Gaustin na svakom katu zgrade rekonsturira neko od desetljeća prošlog stoljeća da bi pomogao pacijentima, no i zdravim ljudima se počinje sviđati taj koncept. Autor knjige je Georgi Gospodinov, a naslov „Vremensko utočište.“

„Velika priča o vremenskim utočištima koja gradimo onda kada je budućnost otkazana, a sadašnjost nam nije više dom.“ (preuzeto s Fraktura: https://fraktura.hr/vremensko-utociste.html)

Moja dota, Nora Verde

Počeli smo s hrvatskom autoricom i završit ćemo s još jednom. Nora Verde je pseudonim pod kojim piše Antonela Marušić, rođena Dubrovčanka. Njezin roman naslova je „Moja dota“ i prati odrastanje djevojčice koja svoja ljeta provodi na otoku s voljenom babom, ali kako odrasta stvari se polako mijenjaju.

„Rastrgana između grada i otoka, standarda i dijalekta, ženske i muške rodne ekspresije, u obrazovanju i pisanju traži put prema slobodi i samostalnosti.“(preuzeto s Oceanmore: https://www.oceanmore.hr/hr/knjige/proza/nora-verde-moja-dota/?#).

Možda će se na prvi pogled učiniti kao teško štivo za ljeto, ali čitateljica knjige nam je otkrila da joj je „baš dobro legla u morskom ambijentu“.