Budi pismen - budi svoj!,  Naslovna

BP – BS3: Međunarodni dan črčkarija

Danas, pak, slavimo Međunarodni dan črčkarija, svih onih umjetnina koje nastaju nakon naših poteza olovkom po papiru („davno“ prije po telefonskim imenicima) dok razgovaramo telefonom ili mobitelom.

A točka, po točka, po točkica – i eto nam pravopisnih problema! I ne samo pravopisnih…

Točke, trotočke i dvotočke, zarezi i navodnici, crte i spojnice… Sintagmom objedinjeni u interpunkcijske znakove, ovi mali zavijutci također imaju svoj dan, i to 24. rujna, što će reći za dva dana, što će dalje reći: reagirajmo na to upravo dvama interpunkcijskim znakovima – : ).

Da, oni su sitni. Da, oni djeluju kao obične črčkarije. I da – oni vas mogu čak stajati glave!

 

ZAREZ

Pa da odmah riješimo taj po život opasan interpunkcijski znak – u svim jezicima. Evo čestog primjera iz engleskog jezika (jer ne znam postoji li uopće BOLJI primjer!), samo pohrvaćenih imena.

Marija i Marko se upoznaju u jednom kafiću. Marko zatim pronalazi Mariju na Facebooku. Počinju se dopisivati. Marija pita Marka: „Što voliš?“ Marko joj odgovori: „Volim kuhati obitelj i prijatelje.“ Marija briše svoj korisnički račun na Facebooku i bježi glavom bez obzira, u internetskom smislu.

Ako vam moram objašnjavati zašto, onda bih možda to i ja trebala učiniti.

A zarez ne samo da može utjecati na, nazovimo ga tako, zdravstveni aspekt vašeg života nego može utjecati i na ljubavni aspekt vašeg života.

Za ilustraciju, evo dviju kratkih, jezgrovitih priča. Ponovno iz svijeta dopisivanja.

PRVA PRIČA

MARTINA: Imam osjećaj da ti moje mišljenje uopće ne treba.

KARLO: Ne treba.

DRUGA PRIČA

MARTINA: Imam osjećaj da ti moje mišljenje uopće ne treba.

KARLO: Ne, treba.

Hoće li se na jadnog Karla sasuti Martinin gnjev ovisi o jednom, jedinom zarezu.

I da „parafraziram“ poznatu kinesku poslovicu „Budite pažljivi kada nešto zaželite. Možda se ostvari.“: Pazite gdje stavljate i ne stavljate zarez – možda vas budu smatrali ljudožderom!

 

TOČKA

Recimo da slavite rođendan i da šaljete pozivnice jer je to, eto, retro. I napišete da slavite 27 rođendan. Eh, sad, koliko god vi htjeli da to ljudi pročitaju kao „dvadeset sedmi“, u pravilu – neće. Ali ako pri ruci imate malo dijete, brata, nećakinju, susjedinog petogodišnjaka i uz to vam rukopis nije evoluirao od 1. osnovne (dakle, PRVOG), uvijek možete njih okriviti za izradu pozivnice.

Ako redne brojeve pišete arapskim ili rimskim brojkama, uz njih stavljajte točku – i svi će ih pročitati kao redne brojeve.

A ima i onih strašljivaca koji imaju toliko nepovjerenja u tu točku, a nisu na „ti“ ni s deklinacijom rednih brojeva, pa pribjegavaju ovakvim nesretnim rješenjima: „Vidimo se u petak, 13.-tog lipnja!“

Datumi se sastoje od rednih brojeva – ako ih pišete arapskim ili rimskim brojkama, uz njih stavljajte točku (a nule ispred jednoznamenkastih brojki zaboravite: 01. 06. 2015.). Točka uz brojke podrazumijeva sve padeže – pa se onda ti redni brojevi i čitaju kao redni brojevi u odgovarajućem padežu.

 

SPOJNICA

Spojnica je ona kraća crta, uglavnom spaja riječi, udanim ženama dodaje novo prezime (ako ga žele), pomaže u onomatopejama i – služi deklinaciji kratica. I SAMO kratica.

 

Veronika je studentica lingvistike na Filozofskom fakultetu i jako voli jezik. Njezin se dečko zove Stjepan. On studira na nekom drugom fakultetu. Pa šalje poruke kao što je ova: „Čekat ću te ispred HNK-a, a poslije predstave ćemo ići na piće s Harry-jem iz SAD-a, čuo sam se s njim preko Facebook-a.“

Kao i svaka veza, i njihova ima uspone i padove. Konkretno, u Veronikinim ih očima ima Stjepan. Ponekad oboje u istoj rečenici.

SAVJET ZA STJEPANA: Znam da znaš da Harry i Facebook nisu kratice pa ih zato prestani tako tretirati. Strana imena i nazive bez straha dekliniraj kao što dekliniraš bilo koju hrvatsku riječ, kao što su, na primjer, riječi veza, prekid, kraj, tuga…Ah, i neko ime… hm… evo jednog: Veronika.

 

Dakle, interpunkcijski znakovi su i lijepi i korisni. Kako bi drugima uvijek bilo jasno što ste htjeli izraziti onim što ste napisali – a i kako biste Mariju, Martinu, sebe i Veroniku poštedjeli trauma – naučite i zapamtite interpunkcijska pravila.

Jer evo što se još može dogoditi ako ih ne poznajete… : )

 

 

Autorica teksta: Katarina Starčević