Knjižnica FFZG

Kako u novu godinu ući – bolji?

Iako uvijek kažemo da ćemo sljedeće godine sve napraviti drugačije (citiram jednu osobu: „Kupit ću si kartu za ne znam kud i otići.“), evo nas opet tu, panično brojimo neprekrižene dane do Božića i neprekrižene poklone na popisu.

Mi nismo ovdje da vam sugeriramo koji poklon (naravno, knjigu, uvijek knjigu!) kome kupiti ovih blagdana, nego smo tu s malo drugačijim prijedlozima. Naši prijedlozi nisu vremenski uvjetovani (osim jednoga), ne morate se žuriti da ih ostvarite, a ako ih kojim slučajem ostvarite ovih dana, vjerujemo da će vam čarolija Božića biti još veća.

Stanite malo, uhvatite zraka i pročitajte prijedloge koji mogu i vama, a posebno nekome drugome, uljepšati dan.

PREDSTAVA „ZA POSLIJE“

Sjajna inicijativa Kazališta Mala Scena: kupite ulaznicu „za poslije“ i tako omogućite odlazak u kazalište nekome tko si to ne može priuštiti.

Preuzeto s: http://www.mala-scena.hr/

DARIVANJE KRVI

Ne boli i nije strašno, ima raznih akcija za darivanje krvi tijekom cijele godine, a uvijek možete računati na Petrovu 3. Ako ste hrabri i ako ste fizički spremni za to, dobar osjećaj je zajamčen!

Preuzeto s: https://hztm.hr/#darivanje_krvi

STOP PETARDAMA

Preuzeto s: https://hr-hr.facebook.com/ZombijanaBones/

SADNJA DRVEĆA

Ne morate imati boralicu (posebnu pastelnu bojicu napravljenu od pepela izgorenih borova) da biste sudjelovali u Borankinoj akciji pošumljavanja Hrvatske. Naravno, ako imate boralicu, nacrtajte stablo i slijedite upute na Borankinoj stranici. Ali ako ju nemate (jer su rijetke), možete uvijek odabrati jedno od ponuđenih već nacrtanih stabala i posaditi njega (korak nakon davanja imena stablu 😊). Ako želite, možete i donirati neku simboličnu svotu Vi posadite virtualnu šumu, a Izviđači posade pravu.

Preuzeto s: https://www.facebook.com/boranka.hr/

KNJIŠKE VILE

I za kraj, naravno da mora biti nešto vezano uz knjige.

Kako kažu Book fairies na svojoj internetskoj stranici: ideja je jednostavna. Pročitaš knjigu, dodaš joj vrpcu i malu poruku i ostaviš ju negdje da ju netko drugi uzme i pročita. Da biste bili prave knjiške vile, možete naručiti njihove službene naljepnice koje idu na knjige: od običnih koje objašnjavaju „što se ovdje točno događa“ do onih koje „glume“ knjižnične kartice na kojima inače stoji datum povrata knjige, a sada mogu stajati imena svih onih u čije je sve ruke knjiga dospjela.

Preuzeto s: https://ibelieveinbookfairies.com/

Autorica teksta: Katarina Starčević