Naslovna,  Prstohvat preporuka

Noviteti u ožujku

21. ožujka obilježili smo Svjetski dan poezije, stoga ovaj mjesec predstavljamo pet zbirki poezije koje su u ožujku stigle u našu Knjižnicu.

Ispod fotografije naslovnica nalazi se kat na kojem se knjiga nalazi te njezina signatura.

Poslušaj ovaj članak!


Sanin Karamehmedović, Terca na tišinu : uglazbljene i neuglazbljene pjesme

3. kat, D05.1 KARAH t

Autor Sanin Karamehmedović osnivač je i član poznatog dubrovačkog benda Silente. Zbirka rock poezije „Terca na tišinu“ sadrži četrdeset uradaka, kako objavljenih i uglazbljenih, tako i onih neobjavljenih koje su kroz knjigu premijerno objavljene. Uz pjesme, moguće je iščitati i osobne komentare autora, priče o vlastitom životu i nastanku nekih pjesama.








Lucija Butković, Vučji sat

3. kat, D05.1 BUT v

Zbirka poezije sadrži pedesetak pjesama kojima autorica ističe mračne strane suvremenog svijeta. Konfuzija, neizvjesnost, nasilje, kaos, tjeskoba, stalna kontrola i nadzor teme su pjesama koje ostavljaju pomalo apokaliptični dojam, čime autorica želi prikazati nestabilnost svijeta u kojem živimo.










Aleksandar Hut Kono, Nabrajanja

3. kat, D05.1 HUT n

Autor Aleksandar Hut Kono rođen je u Kairu, odrasta u Sjevernoj Africi, a studij anglistike i hispanistike završava na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zbirku poezije „Nabrajanja“ karakterizira vrlo netipičan oblik poezije, spoj eseja i pjesama. Zbirka se doima kao spoj nespojivog, postignuto kontrastiranjem osjećaja zadovoljstva s ogorčenošću, što na čitatelja djeluje poput snažne bujice emocija.









Marija Dejanović, Etika kruha i konja

3. kat, D05.1 DEJ.M e

Marija Dejanović diplomirala je pedagogiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 2018. godine za rukopis „Etika kruha i konja“ osvaja nagradu Goran za mlade pjesnike i Kvirinovu nagradu za mlade pjesnike. Pjesnikinja upravo jednostavnošću i preciznošću pjesama prikazuje svoj stil i originalnost.











Marija Paprašarovski, Prodao sam sve što sam imao i otišao : zapisi iz prošlog vremena

3. kat, D05.1 PAP p

Djelo ostavlja dojam zbirke poezije, no radi se o romanu u stihovima kroz koji nas vodi čvrsta narativna nit. Roman suptilno, bez suvišnih riječi i jednostavnošću stihova pripovijeda o životu, ljubavi, putovanjima i predanosti spram umjetnosti.











Piše: Ana Kužnar

Tekst čitala: Željka Salopek

*fotografije i dio teksta preuzeti sa stranica izdavača