Naslovna,  Prstohvat preporuka

Noviteti u lipnju

Dok sunce sve jače grije, donosimo vam osvježavajući popis novih knjiga čiji će vas sadržaj potpuno preplaviti. Uronite u priče koje će vam stvoriti idealnu atmosferu za opuštanje tijekom ljetne pauze. U nastavku donosimo preporuke noviteta za lipanj.

Ispod fotografije naslovnica nalazi se kat na kojem se knjiga nalazi te njezina signatura.

Jean-Paul Dubois, Ne žive svi isti život

5. kat, FE01 DUBO n


Roman prati priču glavnog protagonista Paula Hansena koji je posljednje dvije godine proveo u zatvoru u predgrađu Montreala. Prije zatvora, bio je nadstojnik u rezidencijalnoj zgradi L’Excelsior, posvećeno je brinuo o stanarima i vodio miran privatni život. Međutim, jedan dramatičan incident mijenja sve. Roman oslikava tragikomičnu priču o životu, prikazujući nepravdu i birokratske prepreke koje iskušavaju ljudsku sućut i zajedništvo.






Erika Fatland, Sovjetistan

2. kat, CD05.4 FAT s
3. kat, D20.17 FAT s


Regija Turkmenistana, Kazahstana, Tadžikistana, Kirgistana i Uzbekistana bogata je poviješću, kulturom i krajolicima. Lažno se predstavljajući, autorica i avanturistica Erika Fatland sama putuje državama zatvorenim za novinare. Kroz putopis opisuje utjecaj sovjetskog nasljeđa na demokratski ustroj tih zemalja te svjedoči jedinstvenoj kulturi i običajima, nuklearnim pokusima i unutarnjim sukobima.








Cormac McCarthy, The passenger

5. kat, FA01.01 T.MCC.C P


Roman prati Bobbyja Westerna, ronioca za spašavanje koji putuje preko Meksičkog zaljeva i američkog juga. Bobbyja progoni grižnja i sjećanje na doprinos svog oca razvoju atomske bombe, a muče ga i osjećaji krivnje zbog nemogućnosti da spasi svoju psihički oboljelu sestru Aliciu – glavnu protagonistkinju romana “Stella Maris”.

Napomena: knjiga je na engleskom jeziku.

Cormac McCarthy, Stella Maris

5. kat, FA01.01 T.MCC.C S


Radnja romana odvija se 1972. godine u ustanovi za skrb o pacijentima sa psihičkim poremećajima u koju se dobrovoljno prijavila dvadesetogodišnja Alicia Western s dijagnozom paranoidne shizofrenije. Priča se temelji na transkriptima psihijatrijskih sesija koje kroz filozofska razmatranja dovode u pitanje naše predodžbe o istini i postojanju. „Stella Maris“ nastavak je romana „The Passenger“, no može se čitati i samostalno.

Napomena: knjiga je na engleskom jeziku.

Tvrtko Jakovina, Svijet bez katarze

2. kat, CA03.06 JAK s


Knjiga “Svijet bez katarze” Tvrtka Jakovine ističe kako je svijet jedinstven, dajući uvid u različite zemlje i povijesne događaje poput Prvog svjetskog rata, Oktobarske revolucije i Tršćanske krize. Autor uklanja podjelu između “nas” i “bijelog svijeta” te donosi priče iz Hrvatske koje se protežu kroz različita vremenska razdoblja, ističući tjeskobe i nade u svjetskoj povijesti, ostavljajući dojam “priče bez raspleta koja nam trajno uskraćuje katarzu”.















Ako je knjiga koju želite pročitati već posuđena, savjetujemo da ju rezervirate na našem online katalogu (KOHA).

*fotografije i dio teksta preuzeti sa stranica izdavača