Naslovna,  Prstohvat preporuka

Noviteti u listopadu

Ovomjesečni noviteti zasigurno će vam pomoći odmaknuti se od ispitne literature jer nadolazeći Halloween pruža savršenu priliku za istraživanje novih, mračnih i jezivih priča zbog kojih ćete zaboraviti na baš sve fakultetske brige.

Ispod fotografije naslovnica nalazi se kat na kojem se knjiga nalazi te njezina signatura.


Ivana Šojat, Rogus

Mlada arheologinja Angelina Pavković iz Osijeka voli svoj posao, no osjeća se zarobljeno u monotoniji svakodnevnog života. Nakon što doznaje za slučaj svoje prezimenjakinje Anice Pavković, posljednje spaljene vještice u Osijeku 1738. godine, istražuje lokalitet spaljivanja vještica koji je potiče je na istraživanje prošlosti istih u Osijeku, ali i povijesti svojeg porijekla.

Ivana Šojat Rogus
3. kat, D05.1 ŠOJ ro


Olga Tokarčuk, Empuzion: neuropatski horor

Radnja romana odvija se u prvom sanatoriju za liječenje sušice, u Gerbersdorfu 1913. godine. Roman prati vrijeme velikih promjena u Europi u kojem se stvaraju nove utopije, razvija psihoanaliza te žene stječu pravo glasa. Sablasna i fantastična atmosfera sanatorija stvara se zahvaljujući mističnim pojavama iz mitologije koje, promatrajući sve, pripovijedaju radnju.

Olga Tokarčuk Empuzion
3. kat, D15.1 TOK emp


Péter Nádas, Strahotne priče

U selu uz Dunav obitavaju neobični likovi: žena s vulgarnim jezikom, žena opsjednuta nebom, pekarski pomoćnik opsjednut đavolom, usamljeni učitelj, katolički svećenik, protestantski pastor te studentica zadivljena kriminalističkom psihologijom. Ovi protagonisti ogorčeni su i zlobni te izuzetno rijetko pokazuju tračak dobrote. Uz duhove i demone koji ih progone, priča vodi prema neizbježnom zločinu.

Peter Nadas Strahotne priče
4.kat, EH01 NAD st


Stefan Grabiński, Sablasne priče

U zbirci se nalazi dvanaest priča i kratki autobiografski tekst autora nazvan “Ispovijesti”. Priče obiluju napetim, nadrealnim, erotičnim i horor elementima, a njihovi glavni likovi često su suočeni s mučnim psihološkim stanjima poput paranoje, opsesija i poteškoća u razlikovanju stvarnosti od iluzije, što ih postupno dovodi do ludila.

Stefan Grabinski Sablasne priče
3. kat, D15.1 GRA s


Kristian Novak, Slučaj vlastite pogibelji

Misteriozna smrt mladog policajca, niz čudnih okolnosti i odsutnost obdukcije potiču sumnje kako među članovima obitelji, tako i među širom javnosti. Istovremeno, srednjoškolska profesorica unatoč kritikama i sumnjama priprema učenike za izvođenje Antigone – priče koja na neki način odražava tu tragičnu situaciju.

Slučaj vlastite pogibelji Kristian Novak
3. kat, D05.1 NOV.K s


Ako je knjiga koju želite pročitati već posuđena, savjetujemo da ju rezervirate na našem online katalogu (KOHA).

*fotografije i dio teksta preuzeti sa stranica izdavača