Naslovna,  Prstohvat preporuka

Noviteti u siječnju

Uzbuđeni smo što 2024. godinu započinjemo s mnogim novim naslovima koji su stigli u našu Knjižnicu!

Ne propustite priliku da zavirite u naše police, pronađete nešto što će vas inspirirati ili zabaviti i obogatite svoje slobodno vrijeme čitanjem novih priča. Vaša sljedeća omiljena knjiga možda već čeka upravo ovdje!

Ispod fotografije naslovnica nalazi se kat na kojem se knjiga nalazi te njezina signatura.

Najskrovitiji spomen na ljude, Mohamed Mbougar Sarr

Kada mladi senegalski pisac stigne u Pariz i otkrije kultni roman afričkog pisca koji je bio zabranjen, on započinje istraživanje. Tko je zapravo bio T. C. Elimane, autor knjige Labirint nečovječnosti? Zašto je knjiga bila zabranjena? Potraga za odgovorima vodi ga kroz tri kontinenta i kroz čitavo dvadeseto stoljeće.

5. kat, FE01 SARR.M n

Za mnom ne ostaje ništa, Cosmin Perţa

Roman prati dječaka koji postaje svjedokom djedove smrti, izazivajući snažnu egzistencijalnu krizu. Unutarnje borbe dječaka koji se bori s fantazijama, oslikavaju se kroz njegovu usamljenost, nedostatak prijatelja i emocionalnu nedostupnost roditelja. Nakon što sa četrnaest godina napusti dom, kreće na avanturu – putuje, posjećuje razne gradove, radi u antikvarijatu, a na kraju se pronalazi u samostanu, no izazovi tu ne prestaju.

5. kat, FH01 PERT z

Prijatelj Armenac, Andreï Makine 

U školskom dvorištu, trinaestogodišnji pripovjedač brani dječaka Vardana od zlostavljanja vršnjaka. On mu zatim otkiva svoj dom, poznat kao “Vražji kraj”, gdje se nalazi zajednica armenskih obitelji. Doselile su se kako bi bile uz svoje bližnje koji su uhićeni pod optužbom da su osnovali tajnu organizaciju boraca za neovisnost Armenije. Sve se mijenja kad glavni protagonist, zbog sasvim bezazlene igre, postaje osumnjičen za sudjelovanje u organizaciji pokušaja bijega političkih zatvorenika.

5. kat, FE01 MAK p

Kod 612 – Tko je ubio Malog princa? Michel Bussi

Pitanjem „Tko je ubio Malog princa?” započinje neobična istraga u kojoj se isprepliću život Malog princa i njegova tvorca, autora čija je smrt samo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja knjige i dalje misterij. Kroz zanimljive anegdote, opise stvarnih događaja i skrivenih citata, istražuju se život i djelo Saint-Exupéryja.

5. kat, FE01 BUS k

I djeca njihova za njima, Nicolas Mathieu

Godina je 1992., potpuno drugačija slika Francuske: napuštene tvornice i ugašene visoke peći, hladno jezero i poslijepodnevna ljetna žega. Četrnaestogodišnji Anthony s rođakom odluči ukrasti kanu te istražiti nudističku plažu na suprotnoj strani obale. Na tom kratkom putovanju doživljava svoju prvu ljubav i prvo ljeto „odraslosti“, zbog čega dolazi do niza prekretnica u njegovom životu.

5. kat, FE01 MATH i

Ako je knjiga koju želite pročitati već posuđena, savjetujemo da ju rezervirate na našem online katalogu (KOHA).

*fotografije i dio teksta preuzeti sa stranica izdavača