Prstohvat preporuka

ZA BOLJI DAN POGLEDAJTE: Pitaj me za sreću / Chiedimi se sono felice

r. Algo, Giovanni, Giacomo, Massimo Venier

 

Ako želite popraviti loše raspoloženje ili samo održati ono dobro, ovaj je film pravo rješenje za jedno i drugo. Ma, čak i da ne tražite nikakva rješenja u svom danu/životu, nemojte propustiti ovaj film – vrijedi svih svojih sto minuta!

 

Vjerujem da ćete se sjetiti mene i moje preporuke za „dobro raspoloženje“ odmah na početku filma kad Giacomo pozove Giovannija da posjete jako bolesnog Alda… Što je tu smiješno? U redu, tu konkretno ništa, ali vjerujte mi, uskoro će vas nasmijati!

Dobro, dobro, krenimo redom… tko su Giacomo, Giovanni i Aldo? U pravom životu to je pseudonim triju talijanskih komičara, kazališnih, filmskih i televizijskih redatelja i glumaca, punih imena Aldo Baglio, Giovanni Storti i Giacomo Poretti.

U ovom su filmskom životu Giacomo, Giovanni i Aldo također tri prijatelja i također tri glumca, ali tri glumca koji traže svoje mjesto pod svjetlima reflektora. Ovo koje su zasad našli i nije nešto pretjerano osvijetljeno – Aldo je statist u jednoj operi (cijela mu se uloga sastoji od dodavanja krune kralju na kraju jedne scene), Giacomo posuđuje glas u filmovima i serijama (i dok vas se uljuljkava u maštariju da „glumi“ Pacina ili Toma Cruisea, on zapravo u nekoj seriji i filmu tu i tamo zakašlje kao sporedni glumac), a Giovanni je mimičar u trgovačkom centru (daljnja objašnjenja nisu potrebna). Zbog svojih se poslova odluče zajedno pokušati probiti do barem pet minuta slave na pozornici vlastitim uprizorenjem predstave Cyrano de Bergerac.

Ne znam koliko bih im dala godina jer se ponašaju tako dječački i nestašno, usprkos svojoj ćelavosti, brkovima ili borama. Ali upravo ih zbog te dječačke nestašnosti zavolite, kao i zbog njihove nesposobnosti ostavljanja cura (u svoje ime ili prijateljevo), rješavanja kojekakvih situacija kojekakvim nokautiranjima, škrtosti uobličene u grozničavo vraćanje u trgovinu jer je u kolicima za kupovinu ostao novčić od 500 lira, objašnjavanja ljubavi na osnovi pjesme Teorema „stručnjaka za ljubav“ Marca Ferradinija, igranje košarke s aureolom kipa sveca kao košem, pa čak i zbog njihovog sukoba zbog Marine… Audicija za glavnu žensku ulogu u predstavi priča je sama za sebe :-).

Teško je objasniti svu simpatičnost tih dobričina i lakoću s kojom se film gleda… Stoga svratite na 4. kat knjižnice, udobno se smjestite u našoj maloj AV-dvorani (film ima engleske titlove, nema straha za netalijaniste!) i upoznajte sve Aldove blesave grimase i njegov ples, Giacomov nos dostojan Cyrana de Bergeraca i Giovannov „uvjerljivi“ venecijanski dijalekt. A tu je i ta Marina… ali nju sami otkrijte!

autorica teksta: Katarina Starčević