Prstohvat preporuka

Razlistaj se!

Mjesec hrvatske knjige, već tradicionalno, započinje 15. listopada i traje do 15. studenog, te promiče čitanje, knjige kao i samo knjižničarstvo.  Ovogodišnji moto je Razlistaj se, a manifestacija je posvećena planetu Zemlji povodom 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje. U mnogim hrvatskim knjižnicama događaju se brojne manifestacije, a u skladu s novonastalom situacijom većina prijavljenih programa održavat će se virtualno. Naravno, i mi smo se uključili te smo za vas pripremili naslove djela koji se tematski dotiču same prirode.

Hrvatska se književnost razlistala uglavnom po policama 3. kata vaše knjižnice,  a poneki su se list ili grana našli i na 4. katu te u zatvorenom spremištu. Donosimo vam popis knjiga sa signaturama koje možete pronaći kod nas, a na vama je hoćete li se izgubiti u Slavonskoj šumi ili Šumi Striborovoj, ili pak Zavodničkoj šumi, hoćete li posegnuti za Lišćem ili Korovom i travom. 

Nakon čitanja svakako možete pogledati neke od radova hrvatskih fotografa koji se bave fotografiranjem prirodnih ljepota Hrvatske poput Petra Sabola https://sharpeyephoto.com/ , Davora  Rostuhara  http://davorrostuhar.com/en/photo-gallery/kornati/ ili čitajte blog Gorana Šafareka, znanstvenog novaka na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu http://prirodahrvatske.com/jadran/. Također, možete pogledati i neke od dokumentarnih filmova. Primjerice, o životinjama u Hrvatskoj https://www.youtube.com/watch?v=vQDPgnpZWN4&ab_channel=FreeDocumentary-Nature, Savi https://www.youtube.com/watch?v=5BzVS7YKAGA&ab_channel=FreeHigh-QualityDocumentaries ili pak Plitvicama https://www.youtube.com/watch?v=H1kXF7-H22c&ab_channel=4KRelaxationChannel.

Mogućnosti je mnogo, a na vama je da odaberete. Čitajte, čuvajte prirodu, sebe i druge :)

Autorice teksta i postera: Lucija Klanac, Katarina Starčević