Prstohvat preporuka

Zimske preporuke

Dragi svi,

božićni blagdani samo što nisu stigli. I dok neki već mjesecima slušaju božićne hitove, odlučuju koje će kolače ispeći i pripremaju ukrase preporuke stižu taman na vrijeme da stignete posuditi knjige/film prije nego što i mi odemo na odmor :).

  1. Volgina djeca – 1916.,  u Gnadenthalu, njemačkoj koloniji na lijevoj obali rijeke Volge  šulmajster Jacob Ivanovič Bach živi mirno i povučeno sve dok ne dobije neobičnu ponudu zbog koje upoznaje Klaru Grimm u koju se zaljubljuje. Mračan, ali dirljiv roman drži vašu pažnju cijelo vrijeme te odlično dočarava ugođaj zime. Signatura: D12.1 JAH v.
  • Život vilenjaka – kolegica Vanja je već pisala o ovom djelu https://kblog.ffzg.unizg.hr/2018/12/07/muriel-barbery-zivot-vilenjaka/, ali ukratko –  knjiga koja traži punu pozornost prati Mariju i Claru, dvije djevojčice, a zajedničko im je to što su obje povezane sa svijetom vilenjaka. Donosi prekrasne opise prirode te vas polako uvlači u svijet kojeg je Muriel Barbery uspješno dočarala. Signatura: FE01 BARB ž.
  • Zov kukavice – J. K. Rowling je pod pseudonimom Robert Galbraith napisala pet kriminalističkih romana koji prate zgode i nezgode Cormorana Strikea kojem je život u potpunom rasulu. Ratni veteran rješava slučaj problematične manekenke koja se bacila s balkona svog stana. No, dok su svi uvjereni da je riječ o samoubojstvu njezin brat ipak unajmljuje Strikea da mu pomogne u istrazi. Signatura: EC05 GALB Z.
  • Vaša preporuka – Viljevo – roman Luke Bekavca koji je dobio Književnu nagradu Hrvatskoga društva pisaca (HDP) odvodi vas u Slavoniju te je kako se navodi na internetskoj stranici izdavača(fraktura.hr)  roman-triptih, tekst koji svoje prostore i svoja vremena osvaja u tri glasa. Vjerujte kolegi/kolegici na riječ te posudite roman pod  signaturom D05.1 BEK v.
  • Film – Shutter Island – nije božićni film, ali će vas ova napetost i neizvjesnost koju je Scorsese utkao u film svakako malo trgnuti iz božićnog, usporenog raspoloženja. Dva policijska detektiva Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) i Chuck Aule (Mark Ruffalo) dolaze na otok Shutter i tamošnji zatvor (zapravo kombinaciju zatvora i bolnice) za najteže kriminalce s psihičkim poremećajima. Signatura: M03.2 SCO s.

Uživajte u blagdanima, odmarajte, čitajte i svakako u komentare ostavite preporuku za neku dobru knjigu/film!