Prstohvat preporuka

Jesenske preporuke

Ljeto je kalendarski pri kraju, dani su kraći i nekako je sve mirnije, usporenije. Ipak, nije sve tako sivo (ako imaš s nekim otić’ na pivo reklo bi Hladno pivo). Posudite knjigu, film, skuhajte topli čaj i pripremite se za dolazak jeseni.

1. Dogodilo se prvog rujna (i ne samo tada) : Povijesni roman iz razdoblja 1938-1968 –  Čeh Jan, Mađar Péter, Židov Gabriel i Slovakinja Mária žive u južnoslovačkom gradu Levice.  Sva trojica su zaljubljeni u Mariju i međusobno se bore za njezinu naklonost dok se oko njih događaju promjene koje pišu povijest. Bez obzira na njihove razlike i suprotne stavove svakog prvog rujna održavaju natjecanje u plivanju (ili ga se barem sjete) kako bi osvojili Mariju. Ozbiljan i na trenutke vrlo duhovit roman rezervirajte pod signaturom: D17.1 RAN d.

2. Sloboština Barbie – Maša Kolanović pripovijeda o odrastanju za vrijeme Domovinskog rata u  Zagrebu dok se njezin svijet vrti oko jedne igračke – Mattelove Barbike. Jer odnos Barbike i Kena, tj. doktora Kajfeša je vrlo ozbiljna i kompleksna stvar. U duhovitoj, za djecu odraslu 90-ih nostalgičnoj knjizi, rat se provlači gotovo pa neprimjetno što je i normalno jer u toj dobi ništa nije važnije od Barbike i njezinih dogodovština. Signatura: D05.1 KOLAN s.

3. Kon-Tiki : na splavi preko Tihog oceana – Thor Heyerdahl bio je norveški istraživač i pisac koji je tvrdio da su južnoamerički narodi naselili Polineziju. Kako bi to dokazao otisnuo se sa svojom posadom na put dug 7.000 kilometara po Tihom oceanu na splavi koja je koristila materijale i tehnologiju tog doba – izuzev radioaparata. Je li uspio i koje su ga nevolje zadesile putem saznajte tako što ćete rezervirati knjigu pod signaturom: EJ12.1 HEY k.

4. Vaša preporuka – Prebučna samoća – „Od knjiga sam i iz knjiga naučio da nebesa uopće nisu humana.“  Vjerujte kolegici/kolegi na preporuci :). Signatura: D16.1 HRA pr.

5. Film – Vrtoglavica – Film Alfreda Hitchcocka prati Johna “Scottieja” Fergusona, detektiva koji se povukao s dužnosti – zbog nesretnog događaja je razvio strah od visina i vrtoglavice. Ipak, pristane na molbu Gavina Elstera, bivšeg kolege s fakulteta, da slijedi njegovu ženu Madeleine, u koju se, iznenađenja li, zaljubi. Ovaj psihološki triler, koji je bio nominiran za Oscara za najbolji zvuk i scenografiju rezervirajte pod sljedećom signaturom: M03.2 HIT v.