Naslovna,  Prstohvat preporuka

Napoleon Bonaparte: Clisson and Eugénie

Kako biste reagirali kad bih vam rekla da je Napoleon bio pisac? Okej, kažete, što je tu čudno, pa mnogi su se državnici zabavljali ispisivanjem memoara. Tako je i veliki vojskovođa Bonaparte pisao fikcionaliziranu autobiografsku prozu, ali i eseje te kratke priče, no ovo što slijedi već ćete mi teže povjerovati – okušao se i u žanru ljubića! U to smo se uvjerili zahvaljujući kolegi studentu koji je baš neki dan našoj knjižnici darovao knjižicu ljubavne tematike, a potpisuje je upravo Napoleon Bonaparte. I eto mi savršene teme za prigodnu valentinovsku crticu!

Riječ je o engleskom izdanju naslova Clisson i Eugénie: ljubavna priča (Clisson and Eugénie: a love story), u francuskom izvorniku objavljenom 2007. kod izdavačke kuće Fayard. Pripovijest je rekonstruirana temeljem šest nesređenih i nedovršenih rukopisa iz različitih vremenskih razdoblja. Bonaparte je na tekstu počeo raditi prije no što se proslavio, u dobi od 26 godina, a kritičari su ga skloni autobiografski interpretirati; mladi Clisson iz priče briljantni je vojskovođa zaljubljen u Eugénie, a sam je Napoleon bio u kratkoj ljubavnoj vezi s djevojkom istog imena – Eugénie Désirée Clary. Iako se zaokuplja temom idealne ljubavi kao preduvjeta ultimativne sreće, Napoleon svoju romantičnu pripovijetku odlučuje tragično okončati – povrijeđeni mladić naposljetku herojski pogiba žrtvujući se za suborce u teškoj bitci. Naime, nakon sedam strastvenih godina, dok je Clisson na ratištu, njegova će se supruga zaljubiti u ratnog mu druga, kojeg je upravo on zamolio da joj prikrati samotne dane.

Kritika smatra da se Bonaparte pišući ovu tužnu storiju nadahnjivao Rousseauovim epistolarnim romanom Julie ili nova Heloiza, Goetheovim Patnjama mladog Werthera, ali i u to vrijeme popularnim pastoralnim romanima poput Paul i Virginie Henrija Bernardina de Saint-Pierrea. Kuriozni knjižurak pripada anglističkoj zbirci (signatura FA03 BON C), dođite ga prolistati, a zašto ne i pročitati, vrlo je kratak (potencijalna metoda rješavanja stresa usred ispitnih rokova?).

A dok ovo pišem, pada mi na pamet da bismo mogli (i to zajedničkim snagama!) sastaviti popis najčudnovatijih knjiga s naših polica. Slobodno predlažite i obrazlažite, kriteriji su fluidni, važno da je štivo bizarno, sablažnjivo, smiješno, jezivo, sramotno loše prevedeno, vizualno ružnjikavo ili naprosto na bilo koji način nesvakidašnje i u konvencionalnom smislu neuklopljivo u fond fakultetske knjižnice. Jedno, sve od navedenog ili nešto stoto – veselimo se pronalascima i zahvaljujemo na sudjelovanju!

 

Autorica: Vanja Kulaš