Knjižnica FFZG,  Naslovna

Svjetski dan čitanja naglas

U prilog tome donosimo i naš prvi audiočlanak.

POSLUŠAJTE članak!

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se prve srijede u veljači – ove godine tako 1. veljače.

Nastao je 2010. godine na inicijativu Svjetske organizacije LitWorld u čijem je fokusu obrazovanje, pa tako i opismenjavanje. Mnoge strategije i dokumenti potvrđuju važnost čitanja naglas, kao ključne metode za razvijanje čitateljskih navika, vještine slušanja, za obogaćivanje rječnika, poboljšavanje koncentracije, logičnog razmišljanja i jačanje kognitivnih sposobnosti.

Preuzeto s: https://www.litworld.org/learn-more-about-wrad

Na internetskoj stranici kampanje Čitaj mi! Čitajte naglas djeci od rođenja navedeno je nekoliko činjenica koje potkrepljuju važnost čitanja naglas djeci, a mi ovdje donosimo četiri dobrobiti čitanja naglas za sve uzraste:

čitanje naglas poboljšava pamćenje

Istraživanja pokazuju da sam efekt proizvodnje – ono što se događa kada fizički izgovorite riječ – poboljšava pamćenje. Ovom je fenomenu ime nadjenuo Colin MacLeod, psiholog na Sveučilištu Waterloo u Kanadi, pritom objašnjavajući da je jedan od razloga zbog kojeg ljudi pamte izgovorene riječi taj što se one izgovaranjem ističu i postaju prepoznatljive.

čitanje naglas povećava vaše razumijevanje ideja

Sigurno se niste jednom našli u situaciji da sastavljate komad namještaja ili kuhate novo jelo i za svaki slučaj, da budete sigurni da ste sve dobro razumjeli, naglas čitate upute/recept. Čitanje naglas pomaže u koncentraciji, i stoga nerijetko posežemo za njim da budemo sigurniji u ono što čitamo i značenje tih riječi.

čitanje naglas jača društvene veze

Kada pomislite na čitanje naglas, vjerojatno vam prvo na pamet pada čitanje maloj djeci (koja to još ne mogu sama). Čitanjem naglas roditelji, djedovi i bake, tete, ujaci i stričevi, kume i kumovi, braća i sestre stvaraju veze s onima kojima čitaju. 

čitanje naglas je zabavno

To potvrđuju i audioknjige i mnogi njihovi slušatelji, ali i mi sami svaki put kada nekome kažemo „Slušaj ovo!“ i pročitamo mu neki komad teksta, vijesti, ulomka iz knjige… Čitanje naglas nas zabavlja – i omogućuje da zabavu dijelimo s drugima.

Sudeći po svemu ovome, čitanje naglas nam je u krvi, samo toga ponekad nismo ni svjesni.

P. s. Na YouTubeu se nalazi sjajan kanal Storyline Online – riječ je o programu zakladeSAG-AFTRA (neprofitne organizacije) na kojem se nalaze videozapisi slavnih osoba kako čitaju dječje knjige. Među čitateljima se nalaze Kristen Bell, Jennifer Garner, Viola Davis, Terry Crews, John Lithgow, Chris Pine, Betty White i mnogi drugi.

Preuzeto s: https://www.litworld.org/learn-more-about-wrad

Autorica teksta: Katarina Starčević