Naslovna,  Prstohvat preporuka

Noviteti u veljači

Za zasluženi predah od ispitnih rokova i opušteni početak novog semestra, za vas smo pripremili preporuke najzanimljivijih noviteta koji su u veljači stigli u našu Knjižnicu.

Ispod fotografije naslovnica nalazi se kat na kojem se knjiga nalazi te njezina signatura.

Poslušaj ovaj članak!

Matt Haig, The midnight library

5. kat, FA01.01 T.HAI M

Ponoćna knjižnica sadrži beskonačan broj knjiga, a svaka priča o drugoj stvarnosti. Jedna priča priču o vašem životu onakvom kakav jest, druga pak priča o životu koji ste mogli živjeti da ste u bilo kojem trenutku napravili drugačiji izbor. Tako se Nora Seed sasvim slučajno nađe u Ponoćnoj knjižnici. Suočena s mogućnošću da zamijeni stari život za novi, ostvari svoje snove, nastavi drugu karijeru ili popravi stare veze. Dok putuje kroz Ponoćnu knjižnicu treba odlučiti koju stvarnost će odabrati.

https://znanje.hr/product/midnight-library/413832


Alena Sabuhova, Šaptačice

3. kat, D17.1 SABU š

Roman govori o dvije bliske prijateljice vođene neutaživom željom za bijegom od svakodnevice. Upravo tako završe u Podlasju, šumovitom, močvarnom predjelu između Poljske i Bjelorusije gdje navodno žive mitska bića i ljudi koji vjeruju u njih. U tom mističnom svijetu postoje i takozvane šaptačice – žene koje imaju moć iscjeljivanja bajanjem i šaptanjem, barem tako svi tvrde.

https://www.superknjizara.hr/hr/saptacice-2022-alena-sabuchova






Daphne Mahr, Das Antiquariat der verlorenen Dinge

5. kat, FI01.4 MAHR a

16-godišnjoj Clari ostvaruje se san kada joj je dopušteno odrađivati praksu u starom antikvarijatu u Lyonu. No, čim stigne, shvati da se tamo odvijaju čudne stvari. Naime, vlasnica antikvarijata nešto skriva, a čini se da i same knjige u sebi kriju tajne. I prije nego što se snađe, Clara se nađe na putovanju Francuskom, jureći za misterijama između stranica. Stari antikvarijat, iskra magije i putovanje kroz Francusku – savršeni su sastojci za fantastično čitanje.

https://www.thalia.de/shop/home/artikeldetails/A1062311407





Danica Vukićević, Unutrašnje more

3. kat, D06.1 VUKI u

Za čitanje ovog djela zasigurno će vas privući činjenica da se radi dobitniku NIN-ove nagrade za roman 2023. godine. Ono što posebno intrigira je neobična struktura romana, budući da se radi o kratkim fragmentima iz svakodnevice koje prate misli i komentari promatračice koji portretiraju autsajderski pogled na svijet.

https://www.knjizare-vulkan.rs/domaci-roman/117861-unutrasnje-more









Elif Shafak, 10 minutes 38 seconds in this strange world 

4. kat, EC04 SHA D
(hrvatsko izdanje)
5. kat, FA01.01 T.SHAF T(2020) (englesko izdanje)

Znanstveno je dokazano da mozak nakon fizičke smrti može raditi još nekoliko minuta, no pitanje je što se to točno odvija u mozgu u tom vremenu? O čemu osoba razmišlja, čega se prisjeća? Odgovore doznajemo kroz glavnu protagonisticu Leilu Tekilu koja se, nakon što je brutalno ubijena, u 10 minuta i 38 sekundi prisjeća uspomena iz svojeg prerano zaustavljenog života.

https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/drama/10-minuta-i-38-sekundi-u-ovom-neobicnom-svijetu








Ako je knjiga koju želite pročitati već posuđena, savjetujemo da ju rezervirate na našem online katalogu (KOHA).



Piše: Ana Kužnar

Tekst čitala: Željka Salopek

*fotografije i dio teksta preuzeti sa stranica izdavača