Prstohvat preporuka

Ljetne preporuke

Dragi naši,

konačno je došlo ljeto i, sada već tradicionalno, stiže popis knjiga (i jedan film) koje biste mogli pročitati/pogledati!

Po prvi put donosimo i vaše preporuke – Kutija za prijedloge i dalje stoji na prvom katu i čeka vaše preporuke kada otvorimo katove naše Knjižnice!

  1. Otmjenost ježa – kućepaziteljica Renée čita ruske klasike, Husserlovu fenomenologiju i voli japansku kinematografiju, ali to skriva ne bi li je ostavili na miru. Paloma, djevojčica koja živi u istoj zgradi ljepotu japanske kulture otkriva u manga stripovima i haiku. Kada se u njihovu zgradu doseli Japanac Ozu Renée otkrije svoju brižno čuvanu tajnu. Duhovit i inteligentan roman potražite pod signaturom D20.13.2 BARB o.
  • Povijest pčela – o ovom djelu smo već pisali, ali nije problem ponoviti – roman usporedno prati tri priče koje se događaju u različito doba – 1852., 2007. i 2098. William je poduzetnik i pčelar koji živi u Engleskoj u 1852. godini te boluje od  nepoznate bolesti, George u 2007. godini u Ohiu nalazi sve svoje brižno čuvane košnice potpuno prazne, a radnica Tao u 2098. godini u Kini je umorna od konstantnog rada, ali nema izbora jer kako nema pčele nema ni hrane. Kada njezin sin nestane Tao kreće u potragu saznavši na kraju nešto što će promijeniti sve. Priče utječu jedna na drugu, povezuju se i tjeraju na razmišljanje. Signatura: EJ12.1 LUNDE.M p.
  • La vita e bella – film s tri osvojena Oscara i četiri nominacije progovara o Drugom svjetskom ratu. Guido, kojeg glumi redatelj Roberto Benigini, pokušava sinu s kojim je doveden u koncentracijski logor kroz šalu prikazati strahote koje se događaju. Dok su neki film hvalili, drugi su ga žestoko kritizirali. Na vama je da odlučite kojoj skupini pripadate, a da biste to mogli potražite film pod signaturom M03.2 BEN v.
  • Vaša preporuka – Razumijevanje, emocija, motivacija.  Da se bespotrebno ne dulji, u predgovoru knjige piše: „U ovoj ćete knjizi pronaći neke od najkorisnijih informacija iz psihologije i života. Motivacija se odnosi na čovjekove težnje, htijenja, želje i aspiracije – kako vaše vlastite, tako i težnje i htijenja onih do kojih vam je stalo, kao što su vaši budući studenti, zaposlenici ili vlastita djeca.“

 Pa ako ne vjerujete meni, vjerujte kolegama :). Signatura: BC01.14 REE r.

Sljedeće preporuke vas očekuju, već možete pretpostaviti, na prvi dan jeseni.

Do tada uživajte, čitajte, učite i razmislite koji naslov ćete ubaciti u Kutiju prijedloga!