Prstohvat preporuka

Dan planeta Zemlje i prigodno štivo / dokumentarni filmovi

“…and then, I have nature and art and poetry, and if that is not enough, what is enough?”
Vincent Willem van Gogh

22. travnja Zemlja će proslaviti svoj dan, a ove će godine njezin rođendan biti pomalo neobičan. Zašto? Od početka epidemije u Kini je poboljšana kvaliteta zraka, na Antarktici su prvi put od 80-ih viđeni plavi kitovi, paunovi su odlučili prošetati ulicama Madrida, puma u Čileu je istražila grad, u Maksimiru šeću veprovi, a stanovnici Jalandhara u Indiji prvi put nakon 30 godina vide vrhove Himalaje..
Podržite slavlje čitajući neke od naslova ili pogledajte neke od dokumentaraca koji su vezani uz našu voljenu planetu (da, jedinu planetu s čokoladom.:)).

Knjige:

Povijest pčela, Maja Lunde – djelo prati usporedno tri priče – jedna se događa 1852., druga 2007., a treća 2098. i sve imaju nešto zajedničko – pčele.
Naime, u prvoj priči William s kćeri Charlotte u Engleskoj gradi košnicu koja će imati veliku ulogu u povijesti, u priči iz 2007. pčelar George iz Ohija otkriva da su sve njegove pčele jednostavno nestale, a u budućnosti radnica Tao iz Kine u kojoj vlada velika glad – nema pčela pa nema ni hrane, kreće u potragu za nestalim sinom.
Lunde je, osim na jake obiteljske veze, naglasak stavila na budućnost Zemlje, životinjskih vrsta i naposljetku, čovječanstva.

Hladna fronta, Pavao Pavličić – knjiga o kojoj ste mogli čitati na našem blogu – https://kblog.ffzg.unizg.hr/2019/12/13/zimske-preporuke/, a iako je ponavljanje majka znanja u ovom slučaju ćemo to izbjeći. Ukratko, postariji filolog fasciniran meteoropatima upoznaje Živu, djevojku prijatelja Natka koja je također meteoropat i koja misteriozno nestaje.

Put u središte Zemlje, Jules Verne – znam, čitali ste to davno za lektiru.
Ali Jules Verne je ipak otac znanstvene fantastike, a ovo djelo će vas vratiti u djetinjstvo. Otto Lidenbrock profesor je mineralogije i sakupljač starih knjiga koji svojem nećaku Axelu pokaže knjigu staru 700 godina u kojoj je opisan put u središte Zemlje. Naravno, Otto i Axel kreću u pustolovinu i ostalo je povijest!

Dokumentarni filmovi:

Netflix – Our planet; za vrijeme koronavirusa Netflix je odlučio učiniti dostupnim 8 dokumentarnih filmova koje besplatno možete pogledati na YouTubeu gdje možete naći informacije o moru, šumama, prirodnoj raznolikosti… Izbor je na vama. :)

National Geographic Documentary 2020: Best Ocean Life 2020: Amazing Underwater Marine Life – nije potrebno ništa dodatno objašnjavati, prekrasan dokumentarac National Geographica o oceanima, njegovim stanovnicima i tajnama: https://www.youtube.com/watch?v=vgqRfD5Mco0

Magic of the Mountains – nakon oceana pogledajte ljepote planina na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=9wAft7t8k2c

Bears 101 – Nat Geo Wild – šećer na kraju! Osam je vrsta medvjeda koji žive na četiri kontinenta. Najmanja vrsta visoka je 1.50 metara i teška oko 68 kilograma, a najveća – polarni medvjed raste do prosječnih 2, 4 metara, a teži do 726 kilograma. Više o medvjedima saznajte na: https://www.youtube.com/watch?v=yMDOin3yWhU

I za kraj pogledajte načine kako možete i vi biti odgovorni prema Zemlji, njenim stanovnicima i budućim generacijama :).

Izvor fotografije: http://www.beautyofplanet.com/10-of-the-best-photos-from-2017-national-geographic-traveler-contests-nature-category/

Izvor ilustracije: https://oceanservice.noaa.gov/ocean/earthday.html

Autorica: Lucija Klanac